Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a anuntat vineri, la Romania TV, ca metodologia de organizare a examenului de bacalaureat va prevedea expres ca orientarea camerelor de supraveghere sa se faca direct catre elevi pentru a preintampina situatiile in care aceste camere erau orientate catre tavan.
"Camerele vor fi orientate catre elevi, in sala, lucru care nu era prevazut in metodologie si atunci au aparut situatii in care camera ba era cazuta jos, ba era inspre tavan", a declarat Liviu Pop, la Romania TV.
Ministrul a spus ca toate cele 638 de centre de examinare la bacalaureat vor fi dotate cu camere de supraveghere. "Anul trecut, ministerul nu a reusit sa organizeze supravegherea in toate salile de examinare, fapt care a influentat procesul respectiv", a afirmat Liviu Pop.
Pana miercuri sau joi, se va sti exact necesarul de camere de supraveghere si se vor aloca banii necesari achizitionarii lor.
Totodata, Liviu Pop a spus ca va incerca sa mareasca sumele cu care sunt platiti profesorii pe durata examenului de bacalaureat, aratand ca nu este normal ca un coordonator la un centru de corectare a lucrarilor sa primeasca doar 400 de lei pentru o munca de doua saptamani.
In ceea ce priveste subiectele de la bacalaureat, Pop a aratat ca se vor folosi subiectele elaborate in timpul ministeriatelor predecesorilor sai, Daniel Funeriu si Catalin Baba. "Este imposibil sa mai facem ceva. Procesul de elaborare a subiectelor dureaza circa 6 luni", a comentat Pop.
In ceea ce priveste testele nationale, Liviu Pop a precizat ca circa 17.000.000 de lei vor fi alocati din Fondul de Rezerva al Guvernului pentru organizarea acestora, imputand guvernarii precedente ca nu a pus la dispozitia primariilor sumele necesare organizarii testarii, desi se stia ca nu toate administratiile locale isi permit cheltuieli suplimentare. Pop a estimat ca sunt 6.400 de centre de evaluare.