x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CAMPANIA ANTI-HPV/Părinţii au refuzat masiv vaccinarea

CAMPANIA ANTI-HPV/Părinţii au refuzat masiv vaccinarea

de Eugenia Mihalcea    |    04 Dec 2008   •   00:00

Aproape 70% din părinţii fetelor de clasa a IV-a au refuzat vaccinarea copiilor lor împotriva virusului Papiloma Uman (HPV), responsabil pentru apariţia cancerului de col uterin, în cadrul campaniei iniţiate de Ministerul Sănătăţii Publice (MSP).



Potrivit raportărilor Autorităţilor judeţene de Sănătate Publică, în săptămâna 24-28 noiembrie, la aproximativ jumătate din şcolile din program au fost repartizate doze de vaccin pentru 53.323 de eleve de clasa a IV-a. În această perioadă au fost înregistrate 37.714 refuzuri scrise ale părinţilor, conform datelor MSP.
"În ciuda campaniei agresive de dezinformare, practicată de o parte a mass-media, părinţii au început să înţeleagă că vaccinarea este în interesul copiilor", se arată într-un comunicat remis de MSP. Începând de luni, 2 decembrie, au fost repartizate doze de vaccin şi la restul şcolilor, prima etapă a campaniei de vaccinare continuând până la 19 decembrie. Părinţii care au refuzat vaccinarea şi care revin asupra deciziei pot solicita vaccinarea la viitoarea campanie, în care vor fi incluse fetiţele care sunt acum în clasa a III-a. "Eventualele cantităţi de vaccin neutilizate se vor depozita la furnizor şi se vor introduce în circuitul medical în toamna lui 2009, o dată cu reluarea calendarului de vaccinare, vaccinul fiind valabil până în anul 2010." MSP va cere medicilor specialişti să participe la toate acţiunile din şcoli, dar şi la alte evenimente pentru a oferi informaţii despre campania de vaccinare anti-HPV, care ne costă 23 de milioane de euro.

×
Subiecte în articol: observator