x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Campania „Think Twice” continuă! Ce haine purtăm astfel încât să nu ne afecteze sănătatea?

Campania „Think Twice” continuă! Ce haine purtăm astfel încât să nu ne afecteze sănătatea?

28 Feb 2019   •   14:01
Campania „Think Twice” continuă! Ce haine purtăm astfel încât să nu ne afecteze sănătatea?

Campania „Think Twice” continuă cu un subiect ce interesează pe toată lumea. Ce haine purtăm astfel încât să nu ne afecteze sănătatea?

Este în natura umană să ne exprimăm individualitatea, iar în zilele noastre, este simplu şi ieftin să ne personalizăm îmbrăcămintea. Dar cu ce risc? Mai nou, oamenii caută din ce în ce mai mult confortul şi unicitatea, dar acordă o importanţă crescută şi soluţiilor de reciclare în industria textilă.

Cu ajutorul campaniei „Think Twice” ne propunem să căutăm variante, opţiuni şi surse complete de informare şi să abordăm inclusiv subiecte tabu pentru ca orice decizie pe care o luaţi să vă ajute să reduceţi riscurile la care sunteţi expuşi.

Majoritatea românilor, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani, îşi cumpără îmbrăcăminte chiar mai des de o dată pe lună. Cei mai mulţi dintre ei preferă mall-urile şi magazinele de fashion cunoscute. 

„Cititul de etichete este primul lucru pe care trebuie să îl facem când ne cumpărăm ceva de îmbrăcat”, este sfatul dat de dermatologul Amalia Anghel. 

Nu verificăm, iar haine din materiale sintetice găsim la tot pasul. Pieţele şi magazinele sunt pline de tricouri, pantaloni sau bluze contaminate cu substanţe chimice periculoase. Indiferent că este iarnă sau vară, medicii ne recomandă să purtăm doar materiale naturale care permit pielii să respire. 

„Românii nu se uită la etichete, aş zice în proporţie foarte mare, pentru că nu există această educaţie.  Până şi eu, să zicem, că neglijez destul de îngrijortor etichetele şi informaţia care până la urmă este vitală. 

Multe dintre piesele vestimentare care la atingere par a fi realizate prin tehnici ecologice, sunt tot un poliester sau ceva sintetic. Ca să ne dăm seama care sunt hainele de calitate trebuie  să ne informăm în prealabil asupra toxinelor care ne afectează şi cu care sunt tratate piesele vestimentare”, spus Lucy Faur, stilist.

Specialiştii spun că trebuie să ne ferim de articolele care conţin nailon şi ratan. De asemenea, trebuie să evităm hainele colorate sau imprimate. Deoarece, cele mai multe substanţe toxice se află în vopseaua folosită pentru acestea. 

„Pielea funcţionează precum o barieră, este protectoare, nu este complet impenetrabilă, dar principală reacţie se întâmplă aici, în piele, pentru că substanţele pătrund în straturile superficiale, dar nu numai şi aici sunt induse modificările. Iniţial roşeaţă, pielea devine pruriginoasă şi se complică cu o serie de alte modificări, care, în timp, pot agrava sau accentua apariţia leziunilor de tip tumori”, a explicat medicul dermatolog Amalia Anghel.

Ideal ar fi ca pe eticheta produsului să scrie „100% dintr-un material natural”. Însă, dacă alegem să purtăm materiale sintetice, indicat este să ne protejăm pielea măcar cu o lenejerie din bumbac.

De exemplu, în ultima perioadă, multe dintre femei au renunţat să mai poarte blană naturală. În această situaţie, o captuşeală făcută dintr-un material natural ne poate salva sănătatea. Iar tot din dragoste pentru planetă, multe persoane îşi achiziţionează haine la mâna a doua. 

Chiar şi aşa, medicii ne sfătuiesc să spălăm orice haină înainte de-a o purta, fie ea şi nouă. Şi în România, găsim multe puncte în care se colectează haine. Fie că le duci la o fundaţie care se ocupă cu asta sau la un container amplasat într-un loc public, acestea vor fi donate. Iar unele lanţuri de magazine oferă chiar vouchere sau reduceri în schimbul unei pungi cu haine folosite, indiferent de starea în care se află acestea.

Reducerea riscurilor legate de consum este o preocupare tot mai des întâlnită în industrii dintre cele mai diverse, de la industria alimentară, textilă şi până la cea a tutunului. În acest sens se dezvoltă un portofoliu de produse care are scopul de a reduce posibilele efecte nocive la care ne expunem. 

Pentru mai multe informații, vă invităm să urmăriți materialul video de mai jos:

×