x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Campanie - Calculatorul solidaritatii

Campanie - Calculatorul solidaritatii

19 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Intr-o tara in care ne dam in cap pentru o cinzeaca si ne judecam intre noi pentru orice, un tanar a demonstrat ca solidaritatea umana nu e o vorba goala. Zeci de oameni, raspanditi pe tot globul pamantesc, l-au ajutat, prin donatiile lor, sa transforme o provocare in realitate.
VLAD MATEI

Click pentru a mari imaginea
DARURI. Stefan Vasilache (dreapta) si familia lui, uimiti de surpriza lui Cortex
"Vreau sa fie foarte clar ca nu e un anunt la bascalie, nu testez reactii, nu urmaresc sa trezesc polemici sau mai stiu eu ce. Ma astept ca raspunsurile sa fie simple, la obiect… Problema e simpla: undeva, in Bucuresti, exista un copil cu creier, care traieste intr-o familie care abia isi poate permite masa de a doua zi, daramite un calculator. E inutil sa spun cat de mult l-ar ajuta un calculator, chiar si amarat. Rezolvarea insa depinde in mare masura de voi."

SINCERITATE. In epoca tepei nigeriene de pe mail si a altor "inginerii" puse in opera pe Internet, asa incepea un anunt publicat pe mai multe forumuri de hip-hop si pe cel al lui Andrei Gheorghe. Omul care l-a postat nu si-a dat numele. S-a prezentat simplu: Cortex. A cerut impatimitilor de Net, cu o sinceritate dezarmanta si constient ca ar putea fi taxat drept vreun smecher care vrea sa profite de naivitatea credulilor, sa doneze componente sau calculatoare de care acestia nu mai au nevoie. "Oricat de vechi, oricat de stricate, oricat de nasoale/prafuite. Daca va stau in cale sau intr-o cutie si vreti sa scapati de ele... sunt prin preajma", scria la inceputul toamnei temerarul.

WORLD WIDE WEB. Raspunsul a fost o uluitoare demonstratie de solidaritate umana. Oameni pe care nici macar nu-i cunostea, din toate colturile lumii, din Canada si pana in Noua Zeelanda, din Bistrita si Constanta pana in Bucuresti, au donat benevol. Bani, componente, CD-uri cu software, muzica, filme, carti in format electronic sau pe hartie, orice se putea dona si, credeau oamenii, i-ar fi fost de folos tanarului respectiv.

"Imi raspunde chiar el, baiatul pentru care strangem toate lucrurile astea. Intru in casa. Peretii arata rau: scorojiti, igrasiosi. Un televizor aprins, o veioza chioara… Ii intreb cat castiga, ce surse de venit au, cum traiesc. Sapte milioane, cu totul: pensia normala (nu de boala), cele de urmas si alocatiile. Traiesc prost. Datorii? Da, au la intretinere 23 de milioane", isi continua Cortex povestea. Urmeaza anuntul donatiei. Copilul e fericit, mama e fericita, au lacrimi in ochi. "Sa-ti dea Dumnezeu sanatate!" "Nu mie, voua. Si oamenilor care au participat cu ce-au avut." "Si tie, si tie." "Bine, si mie..."

COMPASIUNE

"Undeva, in Bucuresti, exista un copil cu creier, dintr-o familie care abia isi poate permite masa de a doua zi, daramite un calculator" - Cortex

STEFAN
Stefan Vasilache este in clasa a X-a la Liceul "Traian Vuia". Are note mari. Viseaza de mult la un calculator si i-au dat lacrimile cand i-am spus ca va primi unul. Nu are tata si e speranta de viitor a mamei lui. La sfarsit, Stefan mi-a strans mana si nu imi mai dadea drumul. Daca aveti informatii cu privire la copii pe care o bucata de tehnologie i-ar scapa de saracie, va rog sa ma contactati", incheie Cortex povestea. Generozitatea unora care nu se cunosc decat virtual a depasit orice asteptari.

BUCATA DE TEHNOLOGIE
Se numeste Stefan Vasilache, este in clasa a X-a la Liceul "Traian Vuia". Are note mari. Viseaza de mult la un calculator si i-au dat lacrimile cand i-am spus ca va primi unul, cu vocea gatuita de emotie. Nu are tata si e speranta de viitor a mamei lui. Mi-a spus-o chiar ea. La sfarsit, Stefan Vasilache mi-a strans mana si nu imi mai dadea drumul. Mai sunt calculatoare stranse, mai sunt calculatoare pe teava. Daca aveti informatii cu privire la copii pe care o bucata de tehnologie i-ar scapa de saracie, va rog sa ma contactati", incheie Cortex povestea. Generozitatea unor oameni care (imensa majoritate) nu se cunosc decat virtual intre ei a depasit orice asteptari.
×
Subiecte în articol: observator