Programul de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice "Marea debarasare" va fi reluat, iar prima ediţie va avea loc în această sâmbătă. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat ieri că programul a fost regândit, astfel încât la el să ia parte şi firmele de reciclare.
"Nu respectăm regula acum, însă de luna viitoare programul va fi din nou organizat în prima sâmbătă. Am ales totuşi să facem şi în martie o ediţie a Marii Debarasări în noua formulă cu reciclatorii, însă nu am putut să o facem la timp, aşa că am preferat s-o facem într-o altă sâmbătă decât prima, decât să n-o facem deloc", a spus Nemirschi.
ŢINTE GREU DE ATINS
Ministrul a ţinut să precizeze că, din punctul său de vedere, ţinta de colectare pentru deşeuri de echipamente electrice şi electronice propusă de Uniunea Europeană "este greu de atins". "La o analiză proprie, am constatat că nu vom ajunge să atingem ţintele de reciclare de deşeuri în general. Nu avem încă salariile nemţilor care-şi pot schimba frigiderul sau televizorul o dată la câţiva ani", a spus ministrul Nemirschi. Potrivit ministrului Nemirschi, ţinta europeană de colectare este de 4 kilograme de deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice. Anul trecut, în România s-au colectat mai puţin de 0,5 kilograme DEEE pe cap de locuitor. Reprezentanţii organizaţiilor colective de colectare de deşeuri şi ai firmelor de reciclare au declarat că, potrivit unui studiu din noiembrie 2008, 68% din gospodăriile româneşti "nu ştiu ce să facă cu aparatele vechi". Per total, în 2008 au fost colectate circa 2.500 de tone de deşeuri, din care aproximativ 80% au fost reciclate.
Reprezentanţii reciclatorilor au afirmat că o tonă de deşeuri de echipamente electrice şi electronice colectate implică un cost de 700-800 de euro.
Citește pe Antena3.ro