x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Campanie de combatere a mortalităţii infantile

Campanie de combatere a mortalităţii infantile

de Diana Scarlat    |    16 Noi 2010   •   17:56

În Uniunea Europeană, media mortalităţii infantile este de 4,59 la o mie de născuţi vii, iar în România mor 10,1 copii la o mie de născuţi vii, potrivit datelor date publicităţii în 2010 de către Asociaţia Română de Neonatologie. Prematuritatea şi complicaţiile pe care aceasta le induce reduc drastic speranţa de viaţă a celor aproximativ 20.000 de copii care se nasc anual înainte de termen. Statisticile arată că rata deceselor la copiii cu vârsta de până în 5 ani este de peste două ori mai mare în România, faţă de media Uniunii Europene. Proiectul derulat de Organizaţia Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) şi cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, urmăreşte reducerea mortalităţii în rândul copiilor sub 5 ani.

“Implicarea GSK în reducerea mortalităţii infantile în România, alături de Salvaţi Copiii, este o continuare firească atât a angajamentului nostru global de a juca un rol esenţial în efortul de a salva vieţile a 3 milioane de mame şi a 7 milioane de copii până în 2015, cât şi a obiectivului nostru local de a creşte speranţa de viaţă a românilor. Toate aceste acţiuni rezultă din preocuparea noastră constantă de a aduce beneficii reale comunităţilor din România care au nevoie de noi”, a declarat Ciprian Marcu, Public Health and Corporate Affairs Director GSK România.

În cadrul campaniei se vor derula acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor, prin informare şi educare. Campania se va desfăşura atât în rândul viitoarelor mame, cât şi la nivelul fiecărei comunităţi. “Fiecare copil contează!” Acesta este mesajul pe care vrem să-l transmitem pentru că, mai presus de toate, este vorba despre dreptul copilului la viaţă. Îngrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea pot face diferenţa în viaţa unui nou-născut. “Speranţa de viaţă creşte dacă naşterea este supravegheată medical şi adusă la termen şi scade drastic atunci când copilul, neîngrijit corespunzător în perioada intrauterină, se naşte înainte de termen”, afirmă Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii.

Anomaliile congenitale şi afecţiunile apărute în perioada perinatală se fac vinovate de mortalitatea infantilă în aproape jumătate din cazuri (48%). De asemenea, bolile aparatului respirator, cele infecţioase şi parazitare (30%) şi accidentele (10%) duc la moartea micuţilor. Pentru că fiecare mamă are nevoie de o alimentaţie sănătoasă ca un copil să se nască fără probleme de sănătate, proiectul prevede şi asigurarea suplimentelor nutriţionale pentru femeile gravide şi pentru copiii cu vârsta de până la 5 ani.

Grupul ţintă principal al acestui proiect îl reprezintă mamele cu copii cu vârsta sub 5 ani din mediul rural, femeile însărcinate, copiii sub 5 ani, însemnând aproximativ 1.000 de femei şi copiii acestora.

×