x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Campanie europeană pentru prevenirea riscurilor

Campanie europeană pentru prevenirea riscurilor

de Diana Scarlat    |    08 Iun 2012   •   21:00
Campanie europeană pentru prevenirea riscurilor

In timp ce foarte multi se concentreaza exclusiv asupra castigurilor sau asupra construirii unei cariere, uneori cu riscuri foarte mari, de unde rezulta adesea boli profesionale grave, Uniunea Europeana a infiintat o agentie care sa se ocupe de sanatatea si securitatea in munca, iar aceasta agentie are deja expertii ei, nume cu rezonanta mondiala.

Christa Sedlatschek, directorul Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca, lupta de cativa ani, alaturi de o echipa in plina expansiune, pentru respectarea drepturilor muncitorilor, iar anul acesta, in luna aprilie, s-a lansat o noua campanie: “Impreuna pentru prevenirea riscurilor'. Campania are ca scop sprijinirea cooperarii dintre intreprinderi, lucratori si reprezentantii acestora pentru gestionarea riscurilor la care sunt expusi lucratorii europeni.

De ce avem nevoie de o astfel de campanie? “In pofida progreselor inregistrate in ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca in ultimii ani, decesele care ar putea fi evitate in randul lucratorilor sunt inca numeroase, chiar de ordinul miilor. In fiecare an, peste 5.500 de persoane mor in UE ca urmare a accidentelor de munca. Mult mai multi mor din cauza bolilor profesionale: echivalentul unui lucrator la fiecare trei minute si jumatate. Iar aceste decese reprezinta doar o parte a situatiei: milioane de lucratori europeni sunt nevoiti sa traiasca cu urmarile accidentelor de munca sau cu afectiuni pe termen lung cauzate de munca pe care au desfasurat-o', spune expertul.

In opinia specialistilor, impactul economic al acestei situatii este insemnat. Costul reprezentat de accidentele de munca si de bolile profesionale este, in ansamblu, pentru UE de aproximativ 4% din PIB-ul total sau 490 de miliarde de euro in fiecare an. Aceasta cifra nu ia insa in considerare costurile umane, care nu pot fi cuantificate.

Sondajul european in randul intreprinderilor privind riscurile noi si emergente – sau sondajul ESENER – realizat de agentie, in cadrul caruia au fost intervievati aproximativ 36.000 de directori si reprezentanti ai lucratorilor, ne ofera o imagine a modului in care se gestioneaza in prezent sanatatea si securitatea la locurile de munca din Europa (www.esener.eu). “ESENER arata in mod clar ca, in intreprinderile in care exista un angajament corespunzator din partea conducerii in ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca, precum si niveluri ridicate de participare a lucratorilor, exista o probabilitate de pana la de zece ori mai mare sa fie instituite politici adecvate privind sanatatea si securitatea. Muncim mult mai bine atunci cand muncim impreuna. Un bun exemplu al modului in care se pot obtine rezultate bune atunci cand angajatorii si angajatii coopereaza in aceasta privinta este constructia stadionului si a parcului olimpic pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012', mai spune Christa Sedlatschek, subliniind ca pregatirile au implicat aproximativ 36.000, acestea fiind primele Jocuri Olimpice pentru care constructia stadionului olimpic nu a dus la pierderi de vieti omenesti.

×