x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câmpeanu: Lui Vişinescu i se poate suspenda doar pensia specială; va fi nevoie de o decizie a Instanţei

Câmpeanu: Lui Vişinescu i se poate suspenda doar pensia specială; va fi nevoie de o decizie a Instanţei

03 Sep 2013   •   21:55
Câmpeanu: Lui Vişinescu i se poate suspenda doar pensia specială; va fi nevoie de o decizie a Instanţei

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, marţi seară, că, în cazul "torţionarului" Alexandru Vişinescu, acuzat de genocid, se poate suspenda doar pensia specială, însă nu i se poate lua pensia bazată pe contribuţia pe care a plătit-o de-a lungul timpului, informează agerpres.ro.

"Dânsul ( Alexandru Vişinescu - n. r.) a lucrat în sistemul penitenciar. Acolo, ştiţi că există, în afară de pensia din sistemul public, şi o pensie specială, care se acordă. Aceea, probabil, va fi suspendată, pentru că pensia din sistemul public, bazată pe contribuţia pe care a plătit-o persoana respectivă, nu se suspendă. Nici unui criminal care este închis nu i se suspendă pensia. Dar este vorba despre pensiile speciale şi, aici, într-adevăr, aceste pensii speciale trebuie date pentru o activitate specială. Şi aceea cred că se va suspenda", a explicat ea, într-o intervenţie la România TV.

Dar şi pentru a i se suspenda pensia specială, a continuat ministrul Mariana Câmpeanu, va fi nevoie de o decizie în acest sens a Instanţei.

"Cele două pensii sunt separate. Se calculează separat şi se plătesc din fonduri separate. Deci, aceasta nu este o problemă. Decizia trebuie să o dea Instanţa. Este un sistem care este gestionat de Ministerul Justiţiei şi trebuie schimbată legea, aşa cum am spus şi eu anterior. Dacă va fi o decizie, noi o aplicăm", a adăugat şeful de la Muncă.

Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 - 1963, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte pentru săvârşirea infracţiunii de genocid.

Vişinescu a fost chemat marţi la Parchetul General, unde procurorii l-au anunţat că a fost pus sub acuzare.

Atât la intrare, cât şi la ieşire, el nu a dorit să facă declaraţii presei şi a cerut procurorilor un termen pentru pregătirea apărării.

Acesta a fost însoţit de două persoane, care au distribuit ziariştilor o copie a talonului de pensie al lui Vişinescu, conform căreia acesta are o pensie de "doar" 3.296 lei net, şi nu de peste 6.000 de lei, cum s-a vehiculat în mass-media. "Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Alexandru Vişinescu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de genocid, constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi)", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Alexandru Vişinescu este unul dintre cei 35 de torţionari identificaţi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Împotriva sa a fost depusă o sesizare penală pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de foştii deţinuţi politici drept "un individ extrem de crud".

În urma investigaţiilor desfăşurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că, în perioada în care lt. col. (r) Alexandru Vişinescu a îndeplinit funcţia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, 1956-1963, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur.

Potrivit IICCMER, acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condiţiile inumane de detenţie, care au dus în final la decesul unor deţinuţi politici aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare.

Alexandru Vişinescu are 88 de ani şi trăieşte în Bucureşti, în apropierea sediului IICCMER.

În penitenciarul de la Râmnicu Sărat au fost închişi liderii ţărănişti Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, precum şi alte personalităţii politice.  

×