x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Canalul Bistroe - Europa pune Ucraina la zid

Canalul Bistroe - Europa pune Ucraina la zid

19 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Raportul Misiunii de documentare a Comisiei Europene certifica ilegalitatile si abuzurile comise de Ucraina o data cu luarea deciziei de construire a canalului Bistroe.
ALEXANDRU NASTASE

Misiunea comuna de documentare a Comisiei Europene a elaborat un document care condamna in termeni duri proiectul ucrainean Bistroe. Potrivit Ministerului Roman al Afacerilor Externe, in raportul Misiunii se face o prezentare generala a proiectului ucrainean, raportorii admitand dificultatea acestui demers in conditiile in care nu exista un document oficial al autoritatilor de la Kiev care sa prezinte proiectul in ansamblu si sa precizeze in ce constau etapele sau care este secventialitatea acestora. "Procesul de luare a deciziei si de aplicare a proiectului de catre autoritatile ucrainene prezinta numeroase deficiente, mai ales in ceea ce priveste consultarea publicului, procesul de luare a deciziei, zonarea rezervatiei Biosferei, realizarea unui studiu de impact complet si identificarea masurilor de compensare si reducere a eventualelor consecinte asupra ecosistemului Deltei Dunarii. Toate aceste aspecte tin de obligatiile externe ale Ucrainei, asumate in momentul in care a devenit parte la conventiile internationale de protectie a mediului inconjurator", se arata in document.

IMPACT TRANSFRONTALIER. Raportul precizeaza ca, desi autoritatile ucrainene au recunoscut ca lucrarile au impact ecologic negativ, este contestat, in mod neintemeiat, caracterul transfrontalier al acestui impact. Expertii Misiunii Comune considera ca masurile de compensare si de reducere a impactului pe care partea ucraineana le-a prezentat expertilor nu sunt adecvate si suficiente pentru a prezerva ecosistemul Deltei Dunarii si pentru a nu prejudicia desfasurarea unor activitati antropice - precum agroturismul - care nu dauneaza mediului inconjurator. Raportul considera ca motivatiile economice invocate de Kiev "nu sunt convingatoare", confirmand concluziile Raportul Ramsar si UNESCO conform carora varianta Bistroe nu este cea mai viabila din punct de vedere economic prin raportare la celelalte solutii existente.

SCHIMBATI PROIECTUL. Raportorii condamna lipsa de deschidere a Kievului pentru un dialog cu comunitatea internationala anterior finalizarii fazei la proiectului si la opacitatea procesului de luare a deciziei cu privire la construirea canalului de mare adancime in Ucraina. "Autoritatile ucrainene ar fi trebuit sa ia in considerare recomandarile comunitatii internationale in vederea limitarii impactului negativ asupra ecosistemului Deltei Dunarii. Recomandam Ucrainei sa conditioneze luarea unei decizii de o dezbatere publica adecvata si sa renunte la acest proiect sau sa aleaga o ruta alternativa daca procesul de consultare va sublinia oportunitatea acestor actiuni. De asemenea, recomanda ca o decizie sa fie luata cel mai devreme dupa un an, pentru a permite o evaluare fundamentata stiintific a impactului ecologic al lucrarilor din prima etapa a proiectului.

CONCLUZII
Raportul Misiunii comune apreciaza ca solutionarea problemei depinde de respectarea de catre Ucraina a angajamentelor luate in fata Comisiei Europene si a celorlalte organizatii internationale care au participat la Misiunea comuna. Kievul s-a angajat la consultarea publica, nationala si internationala, inaintea autorizarii continuarii lucrarilor pentru cea de-a doua etapa, dar si sa notifice si sa consulte Romania. In plus, Ucraina ar trebui sa implice tara noastra in evaluarea impactului de mediu a proiectului, in ansamblu.

×
Subiecte în articol: observator