x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Candidatii in alegeri isi vor declara averile

Candidatii in alegeri isi vor declara averile

22 Apr 2004   •   00:00

Persoanele care candideaza pentru functia de presedinte al Romaniei, pentru un mandat de deputat, senator sau pentru o functie la nivelul administratiei publice locale vor trebui sa-si declare averile.

Aceasta obligatie a fost inclusa in ordonanta de urgenta privind cresterea transparentei in exercitarea demnitatilor si a functiilor publice, adoptata ieri de Guvern.

PROCEDURA. Potrivit actului normativ, declaratiile de avere se depun la Biroul Electoral Central sau, dupa caz, la biroul electoral de circumscript ie. Cele ale candida- tilor la Presedintie vor fi publicate in Monitorul Oficial, in termen de trei zile de la data depunerii, iar declaratiile candidatilor pentru functia de deputat, senator, consilier judetean, consilier local sau primar se publica pe paginile de Internet ale consiliilor judetene, in acelasi termen. Nedepunerea declaratiei va conduce la declansarea procedurilor de control al averii.

CONTURI. O alta decizie luata de Guvern se refera la reducerea, de la 10.000 la 5.000 de euro, a plafonului pentru depozitele, conturile curente, certificatele de trezorerie, creantele si obligatiile care trebuie mentionate in declaratia de avere. Totodata, a fost redusa, de la 300 la 200 euro, valoarea cadourilor (bunuri si servicii) primite cu prilejul unor activitati de protocol, care trebuie declarate. Vor trebui, totodata, declarate si certificatele de trezorerie a caror valoare insumata depaseste echivalentul in lei a 5.000 euro. Pe de alta parte, declaratia de avere va trebui sa precizeze daca un candidat detine actiuni la societati comerciale romanesti, straine sau participatii la fonduri mutuale. Declaratiile de avere vor specifica, la categoria bunurilor imobile, suprafata, valoarea impozitului si tara unde se gaseste, iar la autovehicule marca, anul fabricatiei si al dobandirii, precum si modalitatea de dobandire.

PNA. Ordonanta de urgenta privind cresterea transparent ei in exercitarea demnitat ilor si a functiilor publice aduce o serie de modificari referitoare la organizarea si functionarea Parchetului National Anticoruptie. Astfel, organigrama institutiei va fi completata cu 100 de noi posturi, iar procurorul general al PNA va fi ajutat de doi procurori generali adjuncti. Anual, va fi constituit un depozit in valoare de 20 miliarde lei, pentru actiunile de identificare a infractiunilor flagrante de coruptie, fond aflat la dispozitia procurorului general al PNA. Actul normativ mai prevede ca Parchetul National Anticoruptie va cerceta toate acele infract iuni care au cauzat o paguba materiala mai mare de 10.000 euro, fata de 100.000 euro cat era prevazut initial. (Silviu Sergiu)

×
Subiecte în articol: observator