x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Candidatul României la Curtea Europeană de Conturi, aprobat de PE, în ciuda lobby-ului negativ făcut de Macovei

Candidatul României la Curtea Europeană de Conturi, aprobat de PE, în ciuda lobby-ului negativ făcut de Macovei

de Marina Constantinoiu    |    12 Iun 2013   •   18:28
Candidatul României la Curtea Europeană de Conturi, aprobat de PE, în ciuda lobby-ului negativ făcut de Macovei

Parlamentul European a aprobat candidatul României la funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi, George Pufan, şi l-a respins pe cel al Croaţiei, Neven Mates, într-un vot dat miercuri. Decizia finală privind numirile la curtea de la Luxemburg va fi luată de Consiliu după consultarea Parlamentului, se arată într-un comunicat al PE.  Nominalizarea lui George Pufan a fost aprobată cu 334 voturi la 290, iar nominalizarea lui Mates a fost respinsă cu 231 la 396 voturi.  Pufan este în prezent secretarul general a Curţii de Conturi din România. El este cel de-al treilea candidat prezentat, după ce autorităţile de la Bucureşti au retras candidatura lui Mircea Vasilescu Popescu, iar Leonard Orban şi-a retras candidatura după un vot negativ în plen. Locul României de la Curtea de Conturi este vacant de la 1 ianuarie 2013.  Mates a fost şeful misiunii Fondului Monetar Internaţionale în Europa Centrală şi de Est, în prezent fiind consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a Croaţiei. Membrii Curţii Europene de Conturi sunt numiţi pentru şase ani. Consiliul, după consultarea Parlamentului, decide asupra propunerilor depuse de fiecare stat membru.

La 23 octombrie 2012, Leonard Orban, fost ministru al Afacerilor Europene, nu a primit numărul necesar de voturi în plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului de la Curtea Europeană de Conturi, candidatura sa fiind respinsă. Au fost înregistrate 294 de voturi "împotrivă" şi 269 de voturi "pentru". De asemenea, au fost exprimate şi 80 de abţineri din totalul de 643 de voturi înregistrate. Orban primise aviz negativ şi din partea Comisiei de Control Bugetar a PE la 26 septembrie. Orban a declarat, în urma votului din PE, că renunţă la candidatura pentru postul de membru al Curţii Europene de Conturi. "Am hotărât să îmi retrag candidatura, deşi votul PE are un caracter consultativ", a afirmat atunci Orban, potrivit mediafax.ro. El mai susţinea la acea vreme, referitor la respingerea de către PE a candidaturii sale pentru postul de la Curtea Europeană de Conturi, că "unele forţe politice au făcut lobby" contra candidaturii sale.

De data aceasta, contra lui Pufan a făcut lobby europarlamentarul Monica Macovei, care, într-un comunicat, afirma că “audierea lui  George Pufan, propus de Guvernul Ponta să fie membru al Curţii Europene de Conturi şi avizat de Comisia pentru control bugetar cu 14 voturi pentru şi 13 împotrivă, a fost ruşinoasă pentru imaginea României", potrivit unui comunicat de presă.
"Acest candidat nu are nicio zi de experienţă în audit financiar şi există dubii referitoare la modalitatea în care făcut studiile în Contabilitate. La una dintre întrebările puse de Curtea Europeană de Conturi (ECA), la care a răspuns în scris, domnul Pufan a copiat cuvânt cu cuvânt mai multe paragrafe dintr-un manual al Curţii de Conturi din România", a mai scris Monica Macovei.

Curtea Europeană de Conturi are câte un membru din cele 27 de state UE, rolul instituţiei fiind să controleze pe teren modul în care sunt administrate fondurile europene, să elaboreze rapoarte cu privire la verificările efectuate, precum şi să înainteze PE şi Consiliului UE un raport anual de descărcare de gestiune pentru modul în care Comisia Europeană a gestionat bugetul.

×