x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Caniculă: Cele mai potrivite alimente pentru a rămâne în formă

Caniculă: Cele mai potrivite alimente pentru a rămâne în formă

19 Iul 2022   •   18:00
Caniculă: Cele mai potrivite alimente pentru a rămâne în formă

Valuri de caniculă lovesc România, dar și alte țări care ne-ar putea fi destinații de vacanță. În astfel de perioade este destul de dificil să te gândești la mâncare, însă o dietă echilibrată este unul dintre factorii de care depinde starea noastră de bine. Iată mai jos câteva sfaturi 

Valuri de caniculă lovesc România, dar și alte țări care ne-ar putea fi destinații de vacanță. În astfel de perioade este destul de dificil să te gândești la mâncare, însă o dietă echilibrată este unul dintre factorii de care depinde starea noastră de bine. Iată mai jos câteva sfaturi despre ce să pui în farfurie în perioadele de caniculă.
Ce efecte are canicula asupra organismului
Canicula poate afecta grav organismul, mai ales dacă durează multe zile și este însoțită de umiditate, absența vântului ori un nivel de poluare crescut. Perioadele prelungite de căldură extremă pot avea consecințe grave asupra stării de sănătate a unor grupuri de persoane considerate vulnerabile.

Deshidratarea este una dintre cele mai importante consecințe ale caniculei, iar din categoriile vulnerabile fac parte femeile însărcinate, copiii cu vârsta de până în 4 ani, la care pierderile de apă prin transpirație sunt mai accentuate decât în cazul adulților, și vârstnicii, pentru care senzația de sete se diminuează, la fel și capacitatea de a transpira.

Canicula poate accentua simptomele anumitor boli, majoritatea cronice. Astfel, sunt vizate persoanele suferind de boli cardiovasculare, iar motivul este acela că vasele cutanate se dilată, iar sângele este distribuit mai mult către extremități. Inima este forțată să pompeze mai mult sânge, fapt care duce la creșterea pulsului, chiar și în stare de repaus. Persoanele care suferă de patologii ale inimii, mai ales insuficiență cardiacă, trebuie să fie foarte atente, prezentând un risc crescut de infarct miocardic. Alte boli ale căror simptome se pot agrava în timpul caniculei sunt cele cronice, precum astmul, maladia Parkinson, obezitatea, malnutriția, tulburările mintale.

În perioadele de caniculă, corpul obosește mai repede, pentru că trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a-și menține temperatura la o medie de 37°C.

×