x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Canicula pune pe jar varstnicii

Canicula pune pe jar varstnicii

de Steluta Indrei    |    01 Aug 2005   •   00:00
Canicula pune pe jar varstnicii

Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti a inregistrat in ultimele 24 de ore, de sambata pana duminica, peste 1.050 de solicitari, majoritatea apelurilor venind din partea varstnicilor, a declarat dr. Lucia Oana, medic coordonator in cadrul acestei institutii.

Medicii de la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB) au intervenit in cazul a 56 de persoane carora li s-a facut rau pe strada, motivul fiind temperaturile foarte ridicate. De asemenea, Salvarea a fost solicitata pentru 51 de bolnavi cu probleme digestive. Dr. Lucia Oana atrage atentia ca in aceasta perioada este foarte importanta pastrarea corespunzatoare a alimentelor si respectarea regulilor de igiena pentru a preveni bolile diareice.

BOLI CRONICE. Pacientii care sufera de boli cronice sunt expusi riscurilor majore in zilele caniculare. SAMB a inregistrat 67 de apeluri pentru bolnavi cu hipertensiune arteriala. Potrivit dr. Lucia Oana, acestia sunt foarte sensibili la temperaturi ridicate, la care reactioneaza prin cresterea, dar si scaderea tensiunii arteriale. Tot in sfera bolilor cardiovasculare au fost inregistrate 20 de solicitari in cazul persoanelor cu tulburari de ritm cardiac (palpitatii). Medicul le recomanda cardiacilor sa respecte cu strictete tratamentul pentru a tine sub control tensiunea. Si pacientii cu afectiuni cronice renale sunt in pericol in aceasta perioada daca nu consuma lichide suficiente. Medicii de la Ambulanta au intervenit in cazul a 14 bolnavi care au suferit colici renale.

LESINURI. Medicul Lucia Oana ne-a mai informat ca 95 de oameni au suferit lipotimii (lesinuri), iar 12 - sincope (pierderea cunostintei, sufocare…). Aceste cazuri sunt provocate de deshidratare, efort prelungit in aer liber, la orele de maxima intensitate a soarelui, imbracaminte necorespunzatoare.

COPII. Salvarea a intervenit si in cazul a 150 de copii care au suferit stari febrile din cauza temperaturilor caniculare. Dr. Lucia Oana ii avertizeaza pe parinti ca micutii cu varste intre 0 si 3 ani sunt extrem de expusi riscurilor de a face febra din cauza caldurii. Ea ii sfatuieste pe acestia sa-i hidrateze corect pe copii, avand in vedere ca la aceste varste ei nu isi pot exprima nevoile. De asemenea, micutii nu trebuie expusi la soare in aceasta perioada si nu trebuie tinuti in masina timp indelungat. De retinut ca starile febrile cauzate de deshidratare se pot agrava, ajungandu-se la convulsii febrile.

RECOMANDARI. Pentru a evita efectele caniculei, dr. Lucia Oana ne recomanda sa bem peste 1,5 litri de lichide zilnic, sa mancam normal sarat, pentru a asigura aportul de electroliti de care organismul are nevoie, avand in vedere ca prin transpiratie se elimina multe saruri, sa ne imbracam lejer, cu haine de culoare deschisa si din bumbac. De asemenea, medicul ne sfatuieste sa nu consumam in exces alcool, tigari, cafea, sa ne odihnim suficient, sa consumam alimente mai sarace in grasimi animale, sa nu facem eforturi fizice in soare, sa facem dusuri mai dese pentru a ne regla termic organismul.

TREI MORTI LA BACAU
Trei persoane au murit, la sfarsitul saptamanii, in judetul Bacau si alte cateva zeci au fost internate in spital din cauza caniculei. Prima victima a temperaturilor sufocante a fost Elena Slepca, in varsta de 70 de ani, din comuna Horia, judetul Neamt. Femeia plecase de acasa in urma cu o saptamana si a fost gasita cazuta pe DN 85, la iesirea din municipiul Bacau. Legistii au stabilit ca decesul femeii a fost cauzat de un infarct provocat de expunerea prelungita la soare. A doua persoana, un barbat de 60 de ani, a decedat in Piata Mioritei. Ioan Doru (72 de ani), din comuna Beresti-Tazlau, si-a pierdut viata tot din cauza expunerii la soare. Dupa ce a prasit toata ziua cu capul descoperit, sambata seara, barbatul a vrut sa se racoreasca si a intrat in paraul Cernu. In urma contactului cu apa rece, inima batranului a cedat si acesta s-a inecat.

×
Subiecte în articol: observator