x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „Căpitan în suferinţă” - presa străină, despre suspendarea lui Băsescu

„Căpitan în suferinţă” - presa străină, despre suspendarea lui Băsescu

de Istvan Deak    |    09 Iul 2012   •   13:49
„Căpitan în suferinţă” - presa străină, despre suspendarea lui Băsescu

Interesul presei internationale a inceput sa scada fata de situatia din Romania, iar abordarea s-a mai modificat, pe ici, pe colo. Primii au fost jurnalistii din Ungaria, asa cum semnalam deja, cu titluri precum “Basescu fuge din fata propriului popor' (Nepszabadsag), “Social-liberalii l-au trimis la podea pe Traian Basescu' (Magyar Hirlap) sau “Basescu, repetent la Presedintie' (index.hu). Nepszava anunta costurile referendumului pentru inlaturarea lui Basescu si rezultatele sondajului de opinie dat publicitatii in Romania pe aceeasi tema.

“Capitan in suferinta' este titlul unui editorial semnat de redactia Die Presse din Austria. “Presedintele suspendat al Romaniei, Traian Basescu, nu are nici un gand de renuntare. El n-a parasit niciodata un vapor inainte de final, sustine pregatit de lupta fostul capitan de vas. Insa perspectivele ca va reusi sa supravietuiasca referendumului din 29 iulie sunt orice altceva decat avantajoase pentru el', noteaza jurnalistii austrieci, care continua intr-o usoara nota de ironie. “Din nou a ajuns Basescu aparatorul singuratic al statului de drept. Criticii ii reproseaza ca a tras sforile pentru a avantaja partidul apropiat lui si si-a incalcat atributiile de sef de stat apolitic. Incepand din 2004, el s-a facut remarcat prin jigniri la adresa jurnalistilor neagreati, dar si remarci deplasate despre rromi si homosexuali. Prin impunerea fetei sale ca europarlamentar, Basescu si-a asumat reprosurile de nepotism', mai scriu austriecii.

In schimb, editorialistul cotidianului Der Standard, Adelheid Wolfl, isi indreapta atentia si catre parlamentarii romani intr-un articol intitulat “Criza in Romania - Parlamentul, ca unealta!'. “Criza din politica interna romaneasca pune in evidenta slabiciunile democratice. Astfel, multi parlamentari nu se simt datori alegatorilor, ci propriei lor persoane. Ei schimba partidele in functie de formatiunea care le promite mai mult, ca si cum ar fi simple unelte ale clientelei politice. Conflictul dintre presedinte si premier nu a aparut doar de cand a fost instalat Victor Ponta in fruntea guvernului. De ani exista certuri pe tema echilibrului de forte intre presedinte, Guvern si Parlament. In principiu, Romania are o structura semiprezidentiala. Desi presedintele Basescu este oficial apolitic, el dicteaza de multa vreme politica Partidului Democrat-Liberal. Indirect, el a guvernat de multa vreme. Basescu ar fi trebuit sa medieze relatiile intre institutiile statului, in schimb el le-a polarizat. In ciuda stilului autoritar si brutal al presedintelui Basescu, actualele demersuri ale Puterii dau dovada de o constiinta democratica deficitara', considera Wolfl.

Un editorial pe tema situatiei din Romania a aparut si in cotidianul economic Wirtschaftsblatt. Kathrin Lauer scrie despre disputa presedinte-premier intr-un articol intitulat: “Basescu sau Ponta? Romanii sunt indecisi'. “Intre Traian Basescu, presedintele amenintat cu destituirea, si oponentul sau, premierul socialist Victor Ponta, se anunta dispute verbale incinse. La 29 iulie, poporul va decide asupra inlocuirii presedintelui, la initiativa lansata in Parlament de Victor Ponta si Crin Antonescu. Cearta dintre Ponta si Basescu dureaza de saptamani. Se lanseaza de ambele parti acuzatii de coruptie legate de reforma in justitie si efectele politicii de austeritate din ultimii patru ani. Printre oamenii de rand, schimbul de lovituri nu a starnit emotii vizibile. Pentru manifestatiile pro-Ponta si pro-Basescu s-au mobilizat cu greu cateva sute de oameni. In vremurile comuniste, romanii se autocaracterizau ca fiind un popor pasiv politic. Mamaliga nu explodeaza - suna o autoevaluare ironica. Ea a fost demontata cu ocazia revolutiei impotriva minciunilor dictatorului Nicolae Ceausescu', scrie Kathrin Lauer.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, din Germania, este in continuare in top, cu un numar record de articole si comentarii pe tema suspendarii presedintelui. Autorul Karl Peter Schwarz noteaza in editorialul sau de luni “Asa vorbesc pucistii': “Pana acum ceva timp, politicienii corupti din Romania se temeau. Acum nu mai este cazul. Noua Putere de la Bucuresti, asemenea comunistilor la acea vreme, nu face diferenta dintre stat si partid…Prin politica de austeritate, fostul Guvern a salvat tara de la o catastrofa similara celei din Grecia', scrie Schwarz.

Jurnalistul Norbert Mappes Niedick face un adevarat tur de forta in publicatiile germane. Incepe in Berliner Zeitung cu un editorial intitulat: “Au distrus increderea in stat'. “Mizeria democratiei romanesti se revarsa uniform asupra taberelor politice si ajunge chiar si la functionari. Uniunea Europeana nu are voie sa ignore asa ceva. Un premier insetat de putere inlatura efectiv din functie un presedinte ales: asa se citeste criza romaneasca'. Sub acelasi titlu, dar usor restructurat, materialul apare la cateva ore si in Frankfurter Rundschau. In Sud-West Presse si Boennigheimer Zeitung, autorul alege deja un titlu mai ofensiv pentru acelasi articol: 'Vagabonzi, nu eroi'.

ãi Financial Times scrie despre “temeri tot mai mari pentru democratia din Romania':' Mai intai a fost Ungaria. Acum exista semne ingrijoratoare ca democratia si statul de drept ar putea derapa intr-un alt stat fost comunist care a aderat la Uniunea Europeana dupa 2004: vecinul mai mare al Ungariei, Romania', scrie FT, care remarca faptul ca “evenimentele din Romania se desfasoara cu o viteza ametitoare'. Financial Times compara, totusi, cele petrecute la noi cu schimbari din alte tari din UE:'In unele privinte, situatia din Romania este o repetare intr-o forma extrema a schimbarilor de guvern vazute in cateva state din Uniunea Europeana in care populatiile sunt nemultumite de taierile bugetare si de stagnare'. “Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a facut apel, vineri, la Romania sa respecte statul de drept. Dar, ca si cazul Ungariei, cel al Romaniei dezvaluie mijloacele limitate pe care institutiile europene le au la dispozitie pentru a exercita presiuni asupra statelor care deviaza de la calea democratica', apreciaza Financial Times.

Intr-o corespondenta de la Bucuresti, cotidianul francez Liberation noteaza ca “fostul capitan de marina Traian Basescu, un hiperpresedinte in maniera lui Nicolas Sarkozy, trebuie sa se pregateasca acum pentru ceea ce ar putea fi ultima sa batalie. A castigat un referendum similar in 2007, cand Parlamentul l-a suspendat prima oara. Dar acum va fi mai greu'. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×