x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Captiv" intr-un bulgare de sticla

"Captiv" intr-un bulgare de sticla

26 Feb 2004   •   00:00

Putini mai stiu azi ce este acela un "brisfer". Chiar si mesterii sticlari care au supravietuit tranzitiei au uitat mestesugul turnarii unui bulgare de sticla, in interiorul caruia este captata o imagine.

Pensionarul Vasile Badau, din Turda, are un asemenea obiect in posesie si incearca de ani de zile sa il ofere familiei regale a Romaniei. Motivul este simplu: in interiorul brisferului lui Badau se afla o poza a regelui Carol al Romaniei.

Povestea bulgarelui de sticla incepe undeva prin anul 1947. "Aveam 10 ani si eram la unchiul meu, Ioan Eugen Marocean, la Baia Mare. M-a chemat la el si mi-a aratat bucata asta de sticla, pe care a ingropat-o apoi in gradina, la un metru adancime. Nu stiu de unde il avea. Mi-a aratat locul si mi-a zis: "Mai copile, daca se schimba lumea asta, vii si o scoti, altfel nu, ca neam de neamul nostru va intra la puscarie"." Dupa 1989, amintindu-si de intalnirea misterioasa cu unchiul sau, Badau s-a dus la Baia Mare si a dezgropat bulgarele. A incercat sa ia legatura cu familia regala, dar nu a reusit. Prin 1995-1996, i-a facut si o vizita Doinei Cornea, la Cluj-Napoca, de unde a obtinut adresa din Elvetia a regelui Mihai.
I-a scris, dar nu a primit nici un raspuns.

Mestesug uitat
Azi, Vasile Badau este pensionar al Fabricii de Sticla Turda. "Din cate stiu, un singur om din Romania facea brisfere. Il chema Goschler, era un sticlar foarte bun, dar a murit si a dus cu el in mormant secretul fabricarii. La un moment dat, inginerul Simonfi, cel care a inventat rubinul la fabrica turdeana, a incercat sa faca si el asa ceva - nu a reusit, ca hartia se face scrum la 1.400 de grade Celsius, la cat se prelucreaza sticla." (ORIANA TZELMAN
Cluj-Napoca )

×
Subiecte în articol: observator