x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Carabulea: "Terenurile şi apartamentele nu mai sunt o garanţie puternică pentru un credit bancar"

Carabulea: "Terenurile şi apartamentele nu mai sunt o garanţie puternică pentru un credit bancar"

21 Oct 2008   •   00:00

Criza economică externă a determinat Banca Carpatica să analizeze "mai aprofundat" garanţiile, care trebuie să poată fi transformate rapid în bani în cazul în care clientul care a luat creditul trece prin "momente delicate", a declarat Ilie Carabulea, acţionar semnificativ al băncii, citat de Mediafax.



"Suntem o bancă solidă şi nu avem probleme generate de criză, dar acordăm o mai mare atenţie analizei garanţiilor celor care solicită un credit. Acestea trebuie să fie reale şi să se poată transforma în bani în cazul în care clientul trece prin momente delicate. Terenurile şi apartamentele nu mai sunt o garanţie puternică pentru un credit bancar", a spus Ilie Carabulea, care deţine 35,93% din titlurile băncii.

El afirmă că în această perioadă apartamentele şi terenurile nu se pot vinde imediat în cazul în care cel care a luat creditul trece prin momente dificile.

"Degeaba ai apartamente, degeaba ai terenuri, pentru că în momentele astea nu ţi le mai cumpără nimeni. Acum, pentru noi, garanţii reale sunt o fabrică în funcţiune, un hotel cu clientelă sau spaţii de birouri ocupate", a precizat omul de afaceri.

Carabulea a adăugat că în această situaţie nu sunt şi mall-urile, pentru că în cazul lor, dacă înainte de a solicita un credit investitorul are deja nişte precontracte cu un hypermarket şi cu firme care vor închiria spaţiile, acest lucru poate constitui o garanţie.

"În cazul celor care construiesc apartamente, este mai greu să obţină credite. Nu vedeţi că nu le mai cumpără nimeni, din cauza variaţiilor de preţ şi a modificării condiţiilor de creditare? Cumpără doar cei cărora le arde buza", a mai spus omul de afaceri.

×
Subiecte în articol: romania