x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cardurile de energie, pe drum către familiile cu venituri mici

Cardurile de energie, pe drum către familiile cu venituri mici

de Andreea Tiron    |    25 Ian 2023   •   22:21
Cardurile de energie, pe drum către familiile cu venituri mici
Sursa foto: Compania Naţională Poşta Română/Alexandru Stoica

Compania Naţională Poşta Română a transmis în această seară că toate cardurile de energie menite să ajute familiile cu venituri mici au fost tipărite. Primele plăți vor putea fi făcute din 20 februarie.

"La etajul unu al Fabricii de Timbre intri doar cu cartelă. Acolo lucrează vârful de lance al printului din România: linia de tipar digital color produsă de Canon și cea de împlicuire. Ambele sunt investiții extrem de valoroase ale Poștei Române, menite să atragă și mai mult business și clienți. Linia de tipar este îngrijită ca la farmacie: praful este ținut departe de ea, iar temperatura rămâne 22 de grade, indiferent de anotimp. Apa folosită este purificată printr-un sistem de filtre. Cel mai mare câștig, însă, este că această mașină suportă nenumărate tipuri de hârtie, indiferent de gramaj. Plus, viteza. Superioară oricărei mașini clasice pe toner.

Cele două mașini au țăcănit astăzi continuu, aproape fără pauză. Au avut multă treabă – au printat și împlicuit primele carduri de energie. Până spre seară, toate cardurile menite să ajute familii vulnerabile din câteva județe erau gata tipărite, puse în plicuri și tocmai bune de drum.

Vor ajunge, de aici, în mâinile poștașilor, apoi în casele familiilor cu venituri mici. Primele plăți vor putea fi făcute din 20 februarie, după cum a declarat astăzi jurnaliștilor Marcel Boloș, ministrul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, aflat în vizită la Fabrica de Timbre a Poștei Române.

“Întreg calendarul proiectului este respectat întocmai și nu există niciun fel de întârziere. Pentru fiecare etapă a proiectului, angajații noștri au parte de training. De altfel, Poșta Română asigură instruirea necesară la fiecare contract nou pe care îl desfășoară. Este firesc să fie așa; ne customizăm serviciile în funcție de clienți”, a asigurat Valentin Ștefan, directorul general al Poștei Române.

Fără investițiile de anul trecut de la Fabrica de Timbre – mașina de tipar și cea de împlicuit – poate că aceste carduri nu ar fi putut ajunge atât de repede la români. Cele două linii, însă, cu tehnologia lor de ultimă generație, parte din modernizarea Poștei Române, au rezolvat și această problemă.

Și nu numai. Utilajele de la Fabrica de Timbre pun Poșta pe o piață mult mai largă de prestatori de servicii. Printăm, împlicuim, distribuim. Repede, divers și absolut peste tot unde ți-ai putea imagina. Fiindcă suntem singurii care putem măsura România la pas", transmite Compania Naţională Poşta Română.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Plățile se vor putea efectua după următorul calendar:

Pentru tranșa I – valoare de 700 lei în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
Pentru tranșa II – valoare de 700 lei în perioada septembrie 2023 – 31.12.2023.

Potențialii beneficiari vor fi înștiințați dacă s-au descoperit situații care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul pentru care Poșta a mobilizat peste 50 de angajați, unde vor primi informații suplimentare și vor fi îndrumați, dacă situația poate fi corectată.

Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea prețului la energie cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, acordată prin intermediul cardurilor de energie a fost stabilit la suma de 4.000.000 mii lei și are ca sursă de finanțare fonduri externe nerambursabile prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit regulilor de eligibilitate stabilite prin Programul Operațional Capital Uman precum și a Programului Operațional Regional pentru perioada de programare 2014-2020, în limita economiilor care sunt identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014-2020.

Cine beneficiază de acest ajutor?

- pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei

- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei

- familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei

- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depășească 2.000 lei.

Procedura de stabilire a listelor cuprinde următoarele etape:

Se stabilește lista potențialilor beneficiari care se încadrează în categoriile stabilite în ordonanță

Se verifică veniturile acestora

Se verifică numărul de locuitori pentru fiecare punct de consum

Se verifică media venitului pentru fiecare loc de consum, pentru a vedea dacă se depășește pragul de 2.000 de lei.

Plățile din ajutorul pentru încălzire se fac prin servicii de mandat poștal prin una din următoarele modalități:

Direct la poștaș de care aparține beneficiarul ajutorului de încălzire

Direct la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul

Prin servicii electronice de mandat poștal

La fiecare plată se poate vizualiza soldul contului beneficiarului.

La 1 ianuarie 2024, toate cardurile își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate. Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 31 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Actele necesare pentru plată:

Cardul de energie (primit prin Poșta Română)

Actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire și actul de identitate al împuternicitului)

Factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înștiințare de plată din partea furnizorului SAU certificat de validare a datoriei din partea asociației de proprietari/locatari, în cazul plății încălzirii în sistem centralizat de termoficare)

Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declarație pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

×
Subiecte în articol: carduri de energie familii condiții