x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Caricaturistul PIM respira cu Nichita

Caricaturistul PIM respira cu Nichita

de Dana Ciobanu    |    06 Aug 2005   •   00:00
Caricaturistul PIM respira cu Nichita

Cu totii ne pricepem sa vedem defectele celorlalti. Ne intrecem in a glumi pe seama lor sau in a le ironiza. Nu ne pricepem aproape deloc sa le punem pe hartie, in tuse de carbune. Dar pentru asta exista caricaturistii.

Cu totii ne pricepem sa vedem defectele celorlalti. Ne intrecem in a glumi pe seama lor sau in a le ironiza. Nu ne pricepem aproape deloc sa le punem pe hartie, in tuse de carbune. Dar pentru asta exista caricaturistii.

Omul din fata mea parca ma scaneaza. Ochii negri, perfect rotunzi, ii joaca tot timpul. Privirea lui citeste, inregistreaza informatiile, apoi trece dincolo de pupile, parca vrea sa-ti scotoceasca prin suflet.

LUMINA. Se opreste cand crede ca te-a descoperit, si-atunci zambeste multumit. "Stii, fara ochi, ce fac eu pe hartie este doar o masca. In ochi e lumina, e viata! Ei sunt poarta spre suflet." Daca-l auzi vorbind, ai senzatia ca in fata ta sta un poet. De fapt, este inginer constructor. Hidrotehnician. Dupa facultate a primit repartitie nu pe un santier de constructii, ci la un ziar, Informatia de Bucuresti. A scris vreo sase luni, apoi s-a intors la meseria lui de hidrotehnician. 20 de ani de santier, sef de proiecte, un job bun - la Inspectia de Stat in constructii, Canalul Dunare-Bucuresti, pana in ’90. Atunci s-a intors (din nou!) la prima iubire - scrisul - si vreme de doi ani a lucrat la Flacara lui Adrian Paunescu. Apoi nu s-a mai despartit de presa. In tot acest timp, adica de aproape 40 de ani, a facut caricaturi. Pe care le semneaza elegant Mihai Panzaru PIM.

JOACA DE-A SERIOSUL. Pentru ca adora provocarile, PIM a venit pe Litoral cu prima sa expozitie de grafica ilustrativa, "Respirand cu Nichita", expusa la Mangalia pana la 15 august. 33 de lucrari inspirate de poeziile si grafica lui Nichita Stanescu, precedate de prima poezie scrisa vreodata de caricaturistul Panzaru. "Am primit prin mai un telefon de la managerul cultural Gigi Todor. M-a intrebat daca am prin casa vreo carte de-a lui Nichita, fiindca planuieste sa-i dedice o expozitie de grafica si s-a gandit la mine sa fac desenele. Mi-a mai spus ca am doar o luna pentru acest proiect."

Asa au inceput febra, cautarea, incordarea. Trebuia sa treaca de la joaca de-a desenul, din caricatura, la seriosul ilustrarii poeziilor lui Nichita. Sa nu semene cu ce a facut deja graficianul Nichita. Sa vada toate intelesurile si planurile din versurile lui. "Nichita este o traditie pentru noi toti. Ce am facut eu in desen a fost doar o «respirare cu Nichita», dupa cum am numit si expozitia. M-am lasat dus si condus de vorbele lui, m-am simtit ca un elev care scrie dupa dictarea invatatorului", ne-a povestit Mihai Panzaru. Dupa multe emotii, PIM a terminat desenele la timp pentru a fi expuse in cadrul Targului Estival de Carte de la Mangalia, Euro Litera Tur, primul targ privat din spatiul culturii romanesti, realizat in acest an in colaborare cu Muzeul National al Literaturii Romane. Dar prea tarziu pentru a edita si albumul cu lucrarile din cadrul expozitiei, care va fi insa lansat de ziua poetului, la 13 decembrie, in Bucuresti.

FENOMENUL. PIM este un artist polivalent. Are studii muzicale, pregateste o expozitie de pictura, a realizat emisiuni de televiziune, este membru al Uniunii Artistilor Plastici. Dar marea sa iubire ramane caricatura. Alaturi de Stefan Popa Popa’s a pus bazele unui adevarat curent al acestui gen umoristic in Romania postdecembrista. "Stefan venise din Franta cu ideea de atragere a talentelor si de scolire a lor, astfel incat si aici sa fie ca la Paris: in toate pietele publice sa intalnesti caricaturisti."

Tot impreuna au creat traditia unor festivaluri precum "Marul de Aur" de la Bistrita, "Umor la Gura Humorului", "Salonul de Umor" de la Suceava, "Oltenii si restul lumii" de la Slatina sau "Un bob de veselie" de la Fetesti. La Macea, in judetul Arad, acolo unde se desfasoara si un festival de "umor satesc", Asociatia Caricaturistilor Profesionisti din Romania a infiintat si Muzeul Caricaturii. Pentru ca au scoala serioasa, caricaturistii romani sunt adesea invitati la concursuri si expozitii in strainatate.

OAMENII SE URATESC
INVENTIVITATE. La malul marii, cel mai bun carton pentru desen este... nisipul
Nu este statiune pe litoralul Marii Negre in care sa nu intalnesti pe faleza macar un caricaturist. Din cate spune Mihai Panzaru PIM, toti acesti "fotografi" ai defectelor umane au fost scoliti de nume mari ale genului, daca nu cumva au si absolvit Facultatea de Arte Plastice. O caricatura poate fi "executata" in cinci minute sau intr-o ora, in functie de cat de cuminte sta subiectul si cat de migalos vrea sa fie caricaturistul cu detaliile. "Nu este om sa nu poata fi desenat, dar copiii sunt cel mai greu de surprins, pentru ca mina li se schimba neincetat. Barbatii sunt mai cocheti decat femeile, iar cei care spun despre ei ca nu sunt frumosi ar trebui sa stie ca oamenii nu sunt urati, ci singuri se uratesc." Cat costa o caricatura la malul marii? De obicei, cat da clientul. Poate fi o bere, poate fi 100.000 de lei vechi. Este un pret de vacanta. Cine isi doreste o caricatura de "expozitie" poate plati pe un desen executat la comanda si cateva sute de euro.
×
Subiecte în articol: observator nichita