x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cariere. Elisabeta Lipă, campioana performanţelor

Cariere. Elisabeta Lipă, campioana performanţelor

de Diana Scarlat    |    01 Sep 2012   •   21:00
Cariere. Elisabeta Lipă, campioana performanţelor

Se poate face o cariera doar din sport in Romania? Cei care nu au gasit la timp raspunsul la aceasta intrebare au avut de suferit, iar cei care inca mai cauta raspunsuri, pot analiza cariera celor mai buni.

"Poti sa-ti faci o cariera din sport, dar trebuie sa stii sa le imbini. In primul rand, trebuie sa stii ce-ti doresti de la viata: fac sport si ma retrag, sa nu fac nimic, sau fac sport si-mi cladesc o cariera in paralel. Noi nu mai avem specialisti in medicina sportiva, nu mai avem cercetare, pentru ca multi s-au gandit ca pot sa nu mai faca nimic in afara de sport', spune marea campioana a Romaniei, Elisabeta Lipa, doamna-general a sportului romanesc, actualmente presedinte al Federatiei Romane de Canotaj si presedinte al Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti.

Elisabeta Lipa isi aminteste de inceputurile carierei sale sportive si de obstacolele pe care le-a depasit. "La inceput nu putem vorbi despre cariera, ci despre dorinta de afirmare si de performante. Nu m-am gandit ca voi face cariera sportiva timp de 24 de ani. Mi-a placut sportul de mica, am inceput cu atletismul si cu baschetul, unde aveam un program lejer, apoi am ajuns la canotaj, unde aveam un program mult mai strict. Dimineata ma duceam la scoala, apoi la antrenament. Ulterior am ajuns la loturile mari si a trebuit sa stau in cantonament zi de zi, timp de 11 luni pe an. Deja era altceva. Pentru unii sportivi acest aspect este un obstacol. Am avut si eu momente cand am vrut sa renunt, dar, privind rezultatele, aveam puterea sa ma mobilizez, sa merg mai departe', isi aminteste campioana. A participat apoi, fiind foarte tanara, la Jocurile Olimpice, iar atunci a prins gustul victoriei care a determinat-o sa se autodepaseasca permanent. "Parca ai o motivatie in plus pentru a ajunge la a doua, la a treia si asa mai departe. Punctul culminant pentru mine a fost ambitia de a participa la a saptea olimpiada si de a iesi Campioana Olimpica la 40 de ani, sa dau toate prognosticurile peste cap, sa revolutionez medicina', mai spune campioana.

Cu o cariera incununata de succes, Elisabeta Lipa ii sfatuieste pe sportivi sa nu uite de profesia pentru care ar trebui sa se pregateasca in paralel, pentru a putea intra la un moment dat pe piata fortei de munca, unde ii asteapta alta competitie acerba. "Un sportiv nu se poate pregati numai in acest domeniu, mai ales pentru ca in Romania nu exista meseria de sportiv. Sport faci o perioada, apoi te retragi si trebuie sa poti face altceva. Faci scoala in paralel si trebuie sa fii pe picioarele tale, sa poti intra pe piata fortei de munca. Unii prefera antrenortaul, altii prefera alte domenii, dar trebuie sa ai o baza. Eu nu sunt de acord cu cei care nu mai fac nimic. Chiar si un fotbalist nu face fotbal pana la 60 de ani. Ce-i drept, fotbalistii sunt sportivi profesionisti, angajati ai clubului, dar asta nu este o meserie, pentru ca fotbalistul este angajat doar pentru o anumita perioada. Probabil sunt unii care considera ca sportul insemna bani sau banii inseamna totul si ca pot trai toata viata din banii pe care i-au facut din fotbal, fara sa incerce sa faca altceva, sa fie utili societatii', precizeaza presedintele Federatiei Romane de Canotaj si al Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti.

×