x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Carte Verde pentru statele Uniunii

Carte Verde pentru statele Uniunii

de Alexandru Nastase    |    03 Iul 2007   •   00:00
Carte Verde pentru statele Uniunii

Statele UE vor fi obligate să adopte măsuri mai severe in incercarea de a stopa efectele incălzirii globale. Anunţul a fost făcut de comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, care s-a declarat speriat de fenomenele meteorologice extreme din acest an, precum ploile abundente din Marea Britanie, care au provocat puternice inundaţii, sau valul neobişnuit de puternic de căldură din sudul Europei.Statele UE vor fi obligate să adopte măsuri mai severe in incercarea de a stopa efectele incălzirii globale. Anunţul a fost făcut de comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, care s-a declarat speriat de fenomenele meteorologice extreme din acest an, precum ploile abundente din Marea Britanie, care au provocat puternice inundaţii, sau valul neobişnuit de puternic de căldură din sudul Europei.


Aceste fenomene vor avea loc din ce in ce mai frecvent in anii următori, ca urmare a schimbărilor de climă, motiv pentru care Europa trebuie să se adapteze la aceste noi condiţii pentru a putea reduce efectele negative, a spus Stavros Dimas. Comisarul a iniţiat un pachet de măsuri drastice prin care să oblige statele să ia atitudine pentru protejarea mediului şi a populaţiei impotriva schimbărilor climatice. Documentul se numeşte Cartea Verde şi a fost deja adoptat de Comisia Europeană, cu scopul de a sensibiliza intr-o măsură căt mai mare populaţia şi actorii economici, sociali şi politici din Uniunea Europeană cu privire la dubla provocare căreia omenirea trebuie să-i facă faţă in prezent: pe de o parte, reducerea cu pănă la 50% faţă de nivelul din 1990 a cantităţilor de emisii de gaze cu efect de seră pănă in 2050 şi, in acelaşi timp, luarea unor măsuri de adaptare la schimbările de climă actuale şi viitoare, care să permită atenuarea efectelor distructive ale incălzirii globale asupra populaţiei, economiei şi mediului.


STRICTEŢE. "Adaptarea la noile evoluţii ale climei nu inlocuieşte urmărirea obiectivelor in materie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, ci inseamnă să fim pregătiţi pentru a face faţă căt mai bine provocărilor care ni se ivesc", a spus Dimas. Cartea Verde supune dezbaterii publice posibile acţiuni care să favorizeze procesul de adaptare la schimbările de climă, care nu cruţă Europa. Măsurile caută să răspundă evoluţiei condiţiilor climatice - de exemplu utilizarea mai raţională a resurselor limitate de apă sau acordarea de ingrijiri adecvate persoanelor vulnerabile şi celor in vărstă atunci cănd suferă de efectele valurilor de căldură. Prima acţiune va avea loc chiar azi, la Bruxelles: o conferinţă organizată de Comisia Europeană, la care vor participa actori importanţi din domenii de activitate care sunt afectate şi pot contribui la combaterea incălzirii de climă.


DOMENII AFECTATE. Stavros Dimas a enumerat domeniile care se află in strănsă dependenţă la nivelul Uniunii Europene, ca părţi componente ale pieţei unice sau politicilor comune: agricultura, gospodărirea apelor, protecţia biodiversităţii şi pescuitul. "Apare ca logică nevoia de a include obiective de adaptare la schimbările de climă in aceste sectoare, precum şi la nivelul programelor comunitare de acordare de fonduri, cum ar fi dezvoltarea regională, agricultura, pescuitul, chestiunile de ordin social, cercetarea şi dezvoltarea rurală", a spus comisarul.

×
Subiecte în articol: verde!