x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cărţi sfinte, de ieri şi de azi

Cărţi sfinte, de ieri şi de azi

de Daniela Cârlea Şontică    |    02 Noi 2008   •   00:00
Cărţi sfinte, de ieri şi de azi

Două sute de cărţi bisericeşti la Palatul Patriarhiei, dintre care cele mai multe sunt vechi şi rare. Printre ele, cea mai veche tipăritură a noastră.

Ştiţi ce este uimitor la expoziţia de carte de la Palatul Patriarhal? Faptul că există acolo presa tipografică de la Mănăstirea Dealu şi matriţa literelor, a desenelor şi letrina primei pagini a Liturghierului lui Macarie. Practic, dacă se pun acolo hârtie şi cerneală potrivite, se poate tipări prima pagină din acel Liturghier. Exact ca acum 500 de ani, când eruditul călugăr a deschis calea tiparului pe pământ românesc.

BOGĂŢII. Alte minunăţii expuse la Palat: Biblia lui Şerban Cantacuzino, de la a cărei tipărire se împlinesc 320 de ani, un manuscris cu litere chirilice al “Sfintei Liturghii şi a Hirotoniei” din secolul al XIV-lea, Tetravangheliarul de la Mănăstirea Humor din 1473, Liturghierul de la Iaşi din 1683, presa tipografică de la Târgovişte, dar şi ultimele ediţii ale Sfintei Scripturi, ale Liturghierului, ale altor cărţi de cult.

200. Cele două sute de cărţi sunt aşezate în aşa fel încât formează o absidă basilicală, desfăşurându-se pe cele două aripi ale sălii Europa Christiana. Părintele Florin Şerbănescu, consilier patriarhal pe probleme de patrimoniu şi cel care s-a străduit să adune toate tipăriturile la un loc, a arătat la vernisaj că aici este în esenţă toată istoria cărţii bisericeşti de pe pământ românesc.

Pentru a înţelege pe deplin însemnătatea lor, lucrările trebuie văzute în ordinea lor cronologică. Astfel, de la centru către stânga sunt ediţii ale Sfintei Scripturi, începând cu Biblia de la Bucureşti până la ultima ediţie, apoi pe aripa dreaptă, tot din centru, plecând de la Liturghierul din 1508, sunt variante în timp ale acestei cărţi de cult, până la ediţia luxoasă, reeditată anul acesta.

 

Macarie, primul tipograf

Călugărul Macarie a venit în Ţara Românească în vremea domnitorului Radu cel Mare (1495-1508). Domnitorul l-a adus din Muntenegru, unde tipărise importante cărţi de cult, pentru a pune bazele primei tipografii pe pământ românesc. Lucrul acesta s-a şi întâmplat, Macarie fiind primul tipograf la noi al Liturghierului (1508). A mai tipărit Octoihul (1510) şi Tetraevanghelul (1512). După 1512, în timpul lui Neagoe Basarab (1512-1521) a fost ales mitropolit al Ungrovlahiei, cu sediul la Târgovişte.

A avut un rol important în formarea culturală şi duhovnicească a lui Neagoe Basarab.

×
Subiecte în articol: observator