x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Casă istorică restaurată: Muzeul aurului la Roşia Montană

Casă istorică restaurată: Muzeul aurului la Roşia Montană

de Lucian Dobrater    |    23 Feb 2010   •   00:00
Casă istorică restaurată: Muzeul aurului la Roşia Montană

Un muzeu al mineritului a fost inaugurat ieri la Roşia Montană, într-o casă restaurată în centrul istoric al localităţii, în zona în care compania Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) intenţionează să dezvolte în viitor un complex muzeal turistic.



Investiţia în restaurarea casei se ridică la 150.000 de euro, sumă la care se vor adauga cheltuielile viitoare de întreţinere şi funcţionare, a declarat Adrian Gligor, Vicepreşedintele Patrimoniu şi Dezvoltarea Durabilă al RMCG. Gligor a mai spus că, în viitor, compania are în plan să restaureze şi alte clădiri din zona istorică, pe care să le includă într-un complex care să devină o atracţie turistică.

"Am fost acuzaţi că lăsăm centrul istoric al comunei să se distrugă, ignorat fiind faptul că RMGC deţine în proprietate doar o parte din acesta. Apoi, când am început procesul de restaurare a casei 325 am fost din nou acuzaţi că ne-am ascuns în spatele unei cortine pentru a putea darâma clădirea. Am preferat să nu intrăm în acest război al declaraţiilor, să muncim în continuare, astfel că azi avem ce oferi întregii comunităţi: prima clădire din ceea ce sperăm ca în scurt timp să devină noul muzeu al mineritului din Roşia Montană", a declarat Dragoş Tănase, Director General al RMGC.

EXPOZIŢIE CU INTRAREA LIBERĂ
Cladirea inaugurată ieri gazduieşte o expoziţie cu obiecte şi unelte vechi folosite în minerit, dar şi vestigii arheologice descoperite în zona localităţii Roşia Montană în cadrul cercetărilor arheologice facute în programul naţional de cercetare Alburnus Maior. Vizitarea expoziţiei se poate face în mod gratuit.

Lucrările de restaurare, care au durat doi ani şi jumătate, au fost coordonate de şase specialişti, respectiv istorici, arhitecţi, specialişti în structuri, clădirea fiind adusă într-o formă cât mai apropiata de cea originală. Casa, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, face parte din zona istorică protejată din centrul Roşiei Montane, care va fi restaurată integral, prin finanţarea companiei odată cu începerea proiectului minier.

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a pus, până în prezent, la dispoziţie 11 milioane de dolari pentru cercetarea patrimoniului din zonă. Compania a mai alocat alţi 35 de milioane de dolari pentru punerea în valoare a acestui patrimoniu, odată cu începerea proiectului minier.

RMGC a investit 400 milioane de dolari în afacerea cu aur din România. Compania canadiană şi-a propus să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint de la Roşia Montană, echivalentul a 20.000 de lingouri.

În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.

×
Subiecte în articol: redactie