În ultimele zile, procesul de degradare a imobilului în care a copilărit şi şi-a petrecut viaţa scriitorul Ionel Teodoreanu înainte de a pleca la Bucureşti s-a accentuat.
"Ultimul proprietar nu a făcut nimic să stopeze procesul de degradare. Există un ordin de demolare, altfel nu îmi explic cum de vin oamenii şi vandalizează accentuat în ultimul timp clădirea", spune Raluca Lăpuşneanu, cea care locuieşte astăzi în casa bunicilor, care se învecinează cu cea a lui Ionel Teodoreanu. Şi factori de răspundere de la Consiliul Judeţean Iaşi spun că, recent, municipalitatea a emis o autorizaţie de demolare a unui imobilul simbol al Iaşiului şi culturii române, singura clădire legată de viaţa şi opera scriitorului Ionel Teodoreanu.
Reprezentanţii Primăriei au evitat să dea un răspuns clar referitor la aurtorizaţia de demolare, ei invocând nevoia de timp pentru consultarea documentelor. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Iaşi, Vasile Munteanu spune că, în urmă cu câţiva ani, instituţia pe care o conduce s-a opus autorizării de construire a unui bloc chiar în locul unde se află casa Teodorenilor, însă, în ultima perioadă, procesul de vandalizare s-a accentuat cu bună ştiinţă, iar de acest lucru nu este străină municipalitatea.
Practic, procesul de degradare a imobilului a început în 2005, când Ministerul Culturii a aprobat declasarea şi scoaterea de pe lista monumentelor istorice a judeţului Iaşi a clădirii cu pricina. De atunci, casa a trecut de la un proprietar la altul, lovitura de graţie fiind dată chiar în aceste zile, când persoane necunoscute au scos cărămizi din temelie, au rupt uşile şi geamurile.
CRONICA UNEI MORŢI PROGRAMATE
Casa Teodorenilor e situată pe Strada Zlataust, la numărul 7. Acolo e o curte largă, cu pomi răsfiraţi, în care se află două imobile. Una dintre clădiri e renovată - acolo unde au locuit bunicii lui Ionel, chiar în spatele Bisericii Zlataust. În acest imobil locuieşte azi familia Ralucăi Lăpuşneanu, nepoata celui care a cumpărat personal casa de la Ionel Teodoreanu. E vorba de un basarabean care s-a refugiat în anii '50 în România. După câţiva ani, el a dat unul dintre imobile, cel în care au crescut Ionel şi Păstorel Teodoreanu, familiei Soficu.
În 2005, Soficu a cerut şi a reuşit să scoată casa de pe lista monumentelor istorice, iar proprietarii ulteriori au încercat la un moment dat să construiască un bloc în acel loc, dar, datorită intervenţiei vecinilor, au dat înapoi. De altfel, şi cei de la Direcţia Judeţeană de Patrimoniu s-au opus, după ce iniţial fuseseră de acord.
Citește pe Antena3.ro