x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Castraveţii contaminaţi nu au ajuns în România. Vezi ţările care au importat legumele cu E-coli.

Castraveţii contaminaţi nu au ajuns în România. Vezi ţările care au importat legumele cu E-coli.

30 Mai 2011   •   07:09
Castraveţii contaminaţi nu au ajuns în România. Vezi ţările care au importat legumele cu E-coli.

Epidemia provocata de castravetii contaminati cu bacteria E-coli, importati din Spania, se extinde amenintator in Europa. Cel mai rau este in Germania, unde s-au inregistrat deja zece morti si sute de cazuri de imbolnavire. Autoritatile din Romania sustin ca in tara noastra nu au intrat loturi de castraveti din Spania, de la care au aparit infectiile.

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a trimis un comunicat in care scrie ca cele 200 de persoane din Germania care s-au infectat cu bacteria Escherichia coli nu s-au spalat pe maini si nu au spalat castravetii inainte sa-i manance.

"Pentru a lamuri si mai bine populatia Romaniei, trebuie sa spunem ca, practic, in acest caz nu este vorba de o problema de siguranta a alimentelor propriu-zisa, ci de o problema in respectarea unor norme minime de igiena in cadrul manipularii si consumarii acestor legume crescute bio, cum sunt spalarea lor sub jet de apa, spalarea mainilor si a eventualelor ustensile dupa manipularea acestui tip de legume etc. Lucruri normale, pe care le invatam de mici in familie si la scoala, dar pe care uneori le uitam", a precizat presedintele ANSVSA, Radu Roatis-Cretan.

Castravetii au ajuns si in Cehia

Michal Spacil, purtatorul de cuvant al Autoritatii Sanitare din Cehia a confirmat importul de legume contaminate. Conform acestuia si in Ungaria, Austria sau Luxemburg au fost distribuiti asemenea castraveti.

Insa bacteria care poate afecta grav rinichii si sistemul nervos central a imbolnavit oameni si in alte tari: Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Austria si Elvetia. La randul lor, autoritatile sanitare din Cehia au anuntat ca si aceasta tara a importat castravetii contaminati cu e-coli.

In ce ne priveste, cata vreme Comisia Europeana nu ne alerteaza, specialistii sanitar-veterinari nu verifica legumele ajunse pe piata romaneasca. Deocamdata autoritatile ne spun ca nu avem de ce sa ne temem, cata vreme spalam bine tot.

Autoritatea care se ocupa cu verificarea importurilor de legume si fructe sustine ca romanii sunt in afara oricarui pericol daca respecta doua reguli de igiena primara: spalatul pe maini si spalatul fructelor si legumelor crude.

Expertii europeni ii sfatuiesc pe cei care au calatorit de curand in Germania sa ceara ajutorul unui medic in cazul in care au diaree sau febra.

×