x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cât de greu este să fii Solomon Marcus. Academicianul, la 90 de ani, sărbătorit la Iaşi

Cât de greu este să fii Solomon Marcus. Academicianul, la 90 de ani, sărbătorit la Iaşi

de Cristinel C. Popa    |    01 Mar 2015   •   18:52
Cât de greu este să fii Solomon Marcus. Academicianul, la 90 de ani, sărbătorit la Iaşi

Astăzi academicianul Solomon Marcus împlineşte 90 de ani. În această dimineaţă a avut loc la Iaşi festivitatea “Solomon Marcus, nonagenar”. Într-un cadru festiv, matematicianul Solomon Marcus a fost sărbătorit în Aula Bibliotecii Centrale Universitare odată cu intrarea sa în rândul celor ce au împlinit nouă decenii de viaţă. La frumoasa manifestare au participat prieteni, colegi, invitaţi speciali, oficialităţi locale, cadre didactice din Iaşi şi din ţară, un numeros public. La tribuna oficială au fost prezenţi, printre alţii, colegul său academicianul Bogdan Simionescu şi prof. Vasile Burlui. S-au rostit alocuţiuni, a fost felicitat la scenă deschisă. Preşedintele Consililiul Judeţean Iaşi a avut un frumos discurs. Academicianul Solomon Marcus a ţinut prelegerea “Cât de greu este să fii OM”. “Bine aţi venit, domnule academician, în “Atena culturii româneşti”, aşa cum foarte frumos aţi numit Iaşul, într-un interviu recent, reluând o formulă folosită secolul trecut. Sunt puţini, tot mai puţini astăzi, cei despre care putem afirma că s-au aflat mereu de partea bună a lucrurilor. E nevoie de ştiinţă, luciditate şi, deseori, de sacrificiu personal să înţelegi timpul şi spaţiul în dimensiunea lor fizică, dar şi socială. Academicianul Solomon Marcus s-a aflat mereu de partea luminoasă a istoriei. Faptul că după ce v-aţi dedicat întreaga viaţă matematicii şi informaticii, iar acum sunteţi, aşa cum specialiştii în domeniu vă numesc, pionerul lingvisticii matematice, arată cutezanţa dv. de nu fi prins în “tirania imediatului”.

“Sunteţi cool, domnule academician!”

“Iar această cutezanţă este elementul definitoriu pentru cei care se află de partea mereu bună a lucrurilor. Nu voi insista pe contribuţia ştiinţifică determinantă pe care aţi avut-o în cele două domenii amintite mai devreme. Pentru aceasta este suficient să parcurgem lunga listă a lucrărilor pe care le-aţi scris, a premiilor care v-au fost acordate şi a universităţilor şi instituţiilor de prestigiu din toată lumea la care aţi fost invitat să colaboraţi. Vreau însă să subliniez că, prin munca dv., îmbogăţiţi patrimoniul cultural şi spiritual naţional în ansamblul său. Ţara noastră, îndrăznesc să spun, ar fi mai săracă fără munca dv. pusă în slujba cunoaşterii şi a adevărului…Vreau să reiau, aici, ceea ce este relevant şi spectaculos în opera dvs. pentru tineri şi pentru ne-specialişti. Mă refer, desigur, la interdisciplinaritatea pe care aţi slujit-o cu credinţă, la poetica matematicii pe care aţi “îmblânzit-o”, la “spectaculosul” pe care l-aţi adus în cotidianul nevoilor umane. Activitatea dv. este, pentru tinerii studenţi şi cercetători din toată ţara, un exemplu de rezistenţă şi reuşită ştiinţifică, şi, poate mai important, un model de activitate ştiinţifică în slujba binelui şi a adevărului. Sunteţi, cum ar spune cei mai tineri, cu îndreptăţire, cool. Scrieţi pentru ei, dintre ei, printre ei. Aş putea spune că turnul de fildeş, locul preferat multă vreme de elita intelectuală, vă este străin. Iaşul este un oraş universitar prin excelenţă. În ultimii ani, se impune şi ca un hub IT care are, însă, nevoie de mai mulţi matematicieni şi informaticieni. Or, pentru aceasta, e nevoie ca ştiinţele, în general, să păşească printre noi, să fie personificate, să aibă ambasadori naturali precum dv.

Totodată, ţin să aduc un tribut contribuţiei dv., prin idei şi propuneri de programe publice, la reformarea sistemului de educaţie. Iaşul este, prin excelenţă, un “oraş al şcoalelor”, pentru a relua o altă formulă cu care a fost înnobilat secolul trecut, şi are mare nevoie de expertiza unui specialist în acest domeniu. Fără şcoală şi educaţie, suntem vulnerabili şi lipsiţi de imunitate, lucru pe care l-aţi subliniat de multe ori în intervenţiile dumneavoastră. Vă mulţumesc, domnule academician Solomon Marcus, pentru că aţi ales să fiţi prezent la Iaşi în chiar ziua în care împliniţi 90 de ani”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, cu acest prilej.

×