x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cât ne costă greva

Cât ne costă greva

15 Oct 2010   •   00:00

Protestele spontane care au blocat Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice din toată ţara ne pot costa foar­te scump. Un prim nivel este cel al blocării plăţilor de salarii în sistemul bugetar, care trebuie să se acor­de în aceste zile, dar şi a în­ca­sărilor, după cum a declarat ieri Mihai Costin, directorul Trezoreriei Cluj.

"Faptul că nu lucrează Trezoreria cre­ează probleme, astfel încât nu mai in­tră bani la bugetul de stat, nu se fac plăţi. Dacă greva va continua, nu se mai derulează nici o plată, iar salarii­le bugetarilor din 14 şi 15 oc­tom­brie nu vor mai fi plătite", a spus Costin.

Angajaţilor de la Finanţe li s-au adăugat, rând pe rând, salariaţii de la Casele de Sănătate sau Garda Financiară. Angajaţii Gărzii nu mai fac controale economice, ca şi cei de la Inspecţia Muncii, iar vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Func­ţi­o­na­rilor Publici (SNFP), Ingrid Mol­do­veanu, a declarat că se va ajunge astfel la un blocaj instituţional.

În plus, alianţa Con­­federaţiilor Patronale din România (ACPR) susţine că pro­testele ne­a­ut­orizate ale angajaţilor din finanţe periclitează grav stabilita­tea economică a Ro­mâ­niei, îm­pie­di­când mediul de afaceri să-şi des­fă­şoare activitatea normal şi în­de­păr­tând posibilii investitori.

"Există multe alte categorii sociale afectate de criză, atât din mediul bu­getar, cât şi privat, care au înţeles că si­tuaţia obiectivă obligă la măsuri spe­ciale şi care îşi continuă activita­tea tocmai pentru a repune economia pe picioare", arată ACPR. "Imaginea unei ţări în care ministrul de Finanţe este sechestrat de angajaţi în instituţia publică pe care o conduce va avea un efect dezastruos asupra in­ves­ti­ţi­i­lor", mai susţine ACPR. (Daniel Ionaşcu)

×
Subiecte în articol: observator