Protestele spontane care au blocat Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice din toată ţara ne pot costa foarte scump. Un prim nivel este cel al blocării plăţilor de salarii în sistemul bugetar, care trebuie să se acorde în aceste zile, dar şi a încasărilor, după cum a declarat ieri Mihai Costin, directorul Trezoreriei Cluj.
"Faptul că nu lucrează Trezoreria creează probleme, astfel încât nu mai intră bani la bugetul de stat, nu se fac plăţi. Dacă greva va continua, nu se mai derulează nici o plată, iar salariile bugetarilor din 14 şi 15 octombrie nu vor mai fi plătite", a spus Costin.
Angajaţilor de la Finanţe li s-au adăugat, rând pe rând, salariaţii de la Casele de Sănătate sau Garda Financiară. Angajaţii Gărzii nu mai fac controale economice, ca şi cei de la Inspecţia Muncii, iar vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Ingrid Moldoveanu, a declarat că se va ajunge astfel la un blocaj instituţional.
În plus, alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) susţine că protestele neautorizate ale angajaţilor din finanţe periclitează grav stabilitatea economică a României, împiedicând mediul de afaceri să-şi desfăşoare activitatea normal şi îndepărtând posibilii investitori.
"Există multe alte categorii sociale afectate de criză, atât din mediul bugetar, cât şi privat, care au înţeles că situaţia obiectivă obligă la măsuri speciale şi care îşi continuă activitatea tocmai pentru a repune economia pe picioare", arată ACPR. "Imaginea unei ţări în care ministrul de Finanţe este sechestrat de angajaţi în instituţia publică pe care o conduce va avea un efect dezastruos asupra investiţiilor", mai susţine ACPR. (Daniel Ionaşcu)