x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cătălin Chelu şi alţi trei oameni de afaceri, trimişi în judecată de DNA

Cătălin Chelu şi alţi trei oameni de afaceri, trimişi în judecată de DNA

14 Dec 2010   •   22:45

Omul de afaceri Cătălin Chelu, arestat în urma unui scandal privind o presupusă tentativă de mituire a chestorului Dan Valentin Fătuloiu, fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, a fost trimis în judecată, marţi, alături de alţi trei oameni de afaceri din anturajul său.

Chelu este acuzat de dare de mită şi cumpărare de influenţă. Ceilalţi trei apropiaţi ai săi, Niţache Ştefan Badea, Cristi Antonel Bunu şi Gabriel Constantinescu, vor fi judecaţi pentru complicitate la dare de mită, informează, într-un comunicat de marţi seară, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Citând din rechizitoriu, reprezentanţii DNA informează că, din august şi până în 12 noiembrie, Chelu "i-a promis chestorului-şef Dan Valentin Fătuloiu" suma de un milion de euro. În schimbul banilor, Fătuloiu - care, potrivit procurorilor DNA, a fost "denunţător" în acest dosar - trebuia ca, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să "îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale având ca obiect infracţiuni comise de către Chelu Cătălin Constantin şi persoanele apropiate acestuia".

"Prelucrarea datelor respective se efectua în cadrul cooperării interinstituţionale cu Ministerul Public, în legătură directă cu punerea în aplicare a Planului Naţional Comun de Acţiune în domeniul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale. Inculpatul Chelu Cătălin Constantin a făcut promisiunea menţionată atât personal, cât şi prin intermediul inculpaţilor Badea Ştefan Niţache, Bunu Antonel Cristi şi Constantinescu Gabriel, dar şi a unei alte persoane, denunţător în cauză", se mai arată în comunicatul citat.

Mai mult, procurorii susţin că omul de afaceri Chelu l-ar fi ameninţat pe Fătuloiu că, dacă nu acceptă banii, "va porni împotriva sa o amplă campanie de denigrare prin intermediul mass-media, împrejurare care îl va obliga să-şi dea demisia din funcţia de secretar de stat".

În 12 noiembrie 2010, Chelu, susţin procurorii, "a modificat promisiunea iniţială", oferindu-i personal lui Fătuloiu 50.000 de euro şi "foloase materiale în sumă de aproximativ 270.000 euro", între care un teren pe care Chelu urma să construiască o casă, în valoare de circa 120.000 euro.

"Cu ocazia aceleiaşi întâlniri din data de 12 noiembrie 2010, Chelu Constantin Cătălin a oferit suma de 300.000 euro, în numerar, denunţătorului Fătuloiu Dan Valentin, pentru ca acesta, folosindu-se de influenţa care derivă din funcţia de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să intervină pe lângă directorii din conducerea SC Hidroconstrucţia SA, în sensul de a-i determina să facă demersurile necesare pentru înregistrarea oficială a inculpatului în evidenţele Registrului Comerţului, în calitate de acţionar al respectivei societăţi comerciale", mai susţin procurorii DNA.

O săptămână mai târziu, în 19 noiembrie, Chelu "i-a remis secretarului de stat Fătuloiu, cu titlu de mită, suma de 212.850 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 de euro)", pentru ca acesta să rezolve dosarele penale în care el şi apropiaţii săi sunt cercetaţi. Cu această ocazie, procurorii au realizat şi flagrantul delict.

"Pentru remiterea acestei sume de bani, Chelu a fost ajutat de inculpaţii Badea Ştefan Niţache şi Constantinescu Gabriel", afirmă procurorii anticorupţie.

Pentru confiscarea sumei date, cât şi a celei promise, procurorii au pus sechestru pe mai multe unor bunuri imobile şi sume de bani aparţinând lui Chelu.

Cei implicaţi au fost reţinuţi în 20 noiembrie, o zi mai târziu fiind arestaţi pentru 29 de zile.

Procesul acestora va începe la Tribunalul Bucureşti.

Numele lui Dan Valentin Fătuloiu este legat de cel mai mare scandal de corupţie din Poliţie.

Dan Fătuloiu, alături de fiul său, Alexandru (administrator a şase firme-n.r.), l-a denunţat pe omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu că a vrut să-l mituiască, în schimbul rezolvării favorabile a celor 48 de dosare penale în care omul de afaceri este cercetat.

Direcţia Naţională Anticorupţie a organizat, în 19 noiembrie, un flagrant delict în cazul omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, care a avut loc în parcarea de lângă Ministerul de Interne.

Chestorul general Dan Valentin Fătuloiu spunea, după organizarea flagrantului delict, că el crede că a fost "trădat" de poliţiştii de la Economic, după ce le-a cerut acestora analizarea dosarelor în care Chelu era cercetat.

"Am fost trădat de unii ofiţeri de la Economic, dar şi de unii şefi din IGP, Vrancea, Vaslui, Brăila şi Galaţi", preciza Fătuloiu pentru Gândul.

În 23 noiembrie, Fătuloiu a fost demis de la conducerea Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică de către ministrul Traian Igaş, în urma scandalului de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ.

După ce a anunţat demiterea lui Dan Fătuloiu, ministrul Internelor i-a cerut acestuia să spună public cine sunt cei care au contribuit la scurgerea de informaţii din Ministerul de Interne şi să ajute la prinderea lor.

×
Subiecte în articol: observator