Cladirea numita Cathedral Plaza pare gata de inaugurare. Prin jurul blocului turn, de 22 de etaje, s-a facut curatenie, au disparut gheretele santierului. Panourile metalice ridicate "la strada", au fost si ele demontate, astfel incat trecatorul se afla in contact vizual direct cu cea mai inalta cladire din centrul Capitalei. Un spatiu pietonal in panta pavat cu piatra amplifica dezvoltarea pe verticala a acestei cladiri, facand-o si mai impozanta in alaturarea cu cladirea monument a Catedralei romano-catolice. Doua cladiri aflate insa in centrul unui conflict juridic si cultural care dureaza de cinci ani si a carui rezolvare nu este apropiata.
Serile de decembrie, cand luminile orasului anunta sarbatorile, sunt triste in zona de conflict.
Cathedral Plaza este iluminata cu un alb rece, prin peretii vitrati se vad cativa paznici care au grija de cladirea goala. Pe gardul vecin sunt afisate panourile de protest care reclama cu litere mari "infractiunea" si anunta hotararea definitiva a Curtii de apel Suceava, care in opinia Bisericii Catolice transeaza in favoarea ei litigiul cu Millennium Building Development, societatea care a construit blocul turn.
Dincolo de litigiul din justitie, intre cele doua parti s-a dus o lupta de imagine, un carusel al comunicatelor in oglinda a prezentat adevarul fiecarei parti. Din vara acestui an a coborat "in ring" si boss-ul cel mare al afacerii, israelianul Eyal Ofer. El a explicat ca a facut acest pas, de a se exprima in fata ziaristilor, deoarece proiectul "Cathedral Plaza este complet blocat". Declaratia a fost consemnata in luna august si de atunci miliardarul Ofer nu a mai difuzat mesaje noi. Atunci, proprietarul cladirii anunta ca intarzierea finalizarii constructiei, cu doi ani si jumatate, a provocat companiei pierderi insemnate, costurile estimate au crescut substantial, iar piata imobiliara s-a modificat.
Tot cu prilejul vizitei la Bucuresti s-au confirmat negocierile pe care proprietarul le poarta cu un fond de investitii britanic pentru vanzarea Cathedral Plaza. Dar, spunea Ofer, tranzactia anuntata de 70 de milioane de euro este conditionata de un grad anumit de acoperire cu contracte de inchiriere.
Faptul ca acum, in prag de Sarbatori de Iarna, cladirea de birouri arata ca in prag de inaugurare sa insemne ca tranzactia cu britanicii a reusit si chiriasii incep mutarea?
Site-ul Cathedral Plaza este deschis pentru informatiile necesare, cladirea imbie prin pozitie, dotari, facilitati si 200 de locuri de parcare in garajele din etajele subterane. Willbrook, care are un portofoliu imobiliar de circa 400 de milioane de euro, include Cathedral Plaza la oferte, dar nu exista inca date despre primii clienti care vor pasi in cladire.
Istoricul ei este incarcat negativ nu doar de "dosarul de presa" si de protestele publice, dar si de hotarari mai vechi ale Senatului si de interventii ale Sfantului Scaun. Intr-o afacere de asemenea amploare, aceste pozitii cantaresc greu si Ofer a incercat o mediere cu episcopul romano-catolic Robu.
Nu sunt semne ca demersul a avut succes deoarece Arhiepiscopia catolica solicita desfiintarea cladirii de 22 de etaje si redarea initiala a terenului catre un spatiu verde. Ar fi o premiera pentru Romania. Totusi, proprietarul Cathedral Plaza nu crede ca este posibila demolarea. Primarul general al Bucurestiului a solicitat anularea intabularii, act si el controversat si sub o ancheta a DNA. Dezvoltatorul imobiliar spune ca intrarea cladirii in circuitul civil este legala si fara subterfugii.
Din acest ghem de contradictii bucuresteanul poate admira in aceste zile o cladire moderna dar goala si auzi clopotele Catedralei Sfantul Iosif care reverbereaza cu ecouri noi intre peretii unui aprig razboi imobiliar.
Intrebarea de spirit dambovitean "De ce trag clopotele, Mitica?" are un raspuns si din partea lui Eyal Ofer, care crede ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca nu a dat nici un dolar mita. Desi i s-a sugerat. Astfel Cathedral Plaza este in situatia auto-contradictorie: o vezi si nu e. De marti, vin ploile.