x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cauza îmbolnăvirii bebeluşilor, tot un mister

Cauza îmbolnăvirii bebeluşilor, tot un mister

16 Feb 2016   •   07:07
Cauza îmbolnăvirii bebeluşilor, tot un mister
Sursa foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Al doilea bebeluş adus din Argeş în Capitală a murit din cauza unei infecţii digestive grave cauzate de virusul E-coli. 10 copii rămân internaţi la spitalul Marie Curie. Cauza infecţiei este deocamdată necunoscută, potrivit autorităţilor.

După ce apa potabilă şi laptele praf fuseseră excluse de pe lista posibilelor cauze ale infecţiei, ultimul produs suspect – portocalele dintr-un hipermarket pe care copiii le mâncaseră a fost exclus de pe listă. „Preşedintele Veterinarilor mi-a comunicat că rezultatul este negativ, deci cauza nu o reprezintă portocalele”, a spus, ieri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), probele prelevate din portocale nu au arătat că acestea ar fi depăşit limitele admise de reziduuri de pesticide. „În probele de portocale analizate nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise de pesticide (conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 396/2005, cu modificările şi completările ulterioare)”, se arată în comunicatul instituţiei.

Probele au fost prelevate de inspectorii DSVA Argeş pe 13 februarie din mai multe loturi de portocale, din hipermarketurile din judeţul Argeş, în localităţile Piteşti, Mioveni, Curtea de Argeş, Topoloveni şi Câmpulung. „Toate ipotezele au fost verificate, niciuna dintre ele n-a putut fi confirmată până în acest moment prin tehnicile de care dispunem. Verificăm în continuare toate ipotezele pe care le avem”, a declarat ministrul Sănătăţii, Achimaş-Cadariu, care a îndemnat la calm în situaţia creată. „Se întâmplă lucrurile acestea şi sunt absolut regretabile, dar haideţi să fim serioşi, dacă creăm panică, credeţi că se rezolvă o problemă?
Este absolut regretabil că se întâmplă, dar lucrurile astea, din păcate, se întâmplă în orice colţ al lumii ăsteia”, a spus ministrul Sănătăţii. Acesta a adăugat că nu se impune o celulă de criză în situaţia de faţă.
Ieri, patru copii din cei 10 internaţi cu infecţii digestive mai erau la secţia de Terapie Intensivă. Dintre aceştia, doi erau intubaţi, iar la trei dintre ei se efectua procedura dializei peritoneale.

O ipoteză şocantă privind cauza îmbolnăvirilor a fost lansată de o publicaţie din Argeş. Potrivit argesplus.ro, care citeză surse din rândul medicilor, toţi cei 27 de bebeluşi internaţi la Piteşti şi la Bucureşti au două lucruri în comun: sunt foarte apropiaţi ca vârstă şi au fost vaccinaţi împotriva hepatitei B în aceeaşi perioadă, probabil cu acelaşi lot de vaccin.

Medicii de la „Marie Curie” spun că toxina care afectează bebeluşii produce o inflamaţie a vaselor de sânge care provoacă mici cheaguri ce pot afecta, în special, intestinele
 

×