Dupa trei ani de ancheta, fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, a fost declarat nevinovat de procurorii DNA. Cercetat si arestat, el a cerut la CEDO despagubiri de 15 milioane de euro.
Cazul bancherului Iosif Pop a fost unul dintre primele dosare lucrate de Parchetul National Anticoruptie (PNA), la inceputul functionarii acestei structuri. PNA. Seful de banca a fost acuzat pentru o multime de infractiuni grave, acuzatii ce i-au adus chiar si arestarea preventiva. In noiembrie 2002, Iosif Pop a fost arestat pentru acordarea nelegala a unor credite insumand 19 miliarde de lei administratorului unei firme si pentru ca nu a luat masuri pentru executarea garantiilor bancare, desi la institutia pe care o conducea erau prejudicii mari, informa atunci PNA. El a stat in spatele gratiilor doua luni fara trei zile. Timp in care a strigat mereu, prin aparatori, ca este nevinovat si ca este victima unor abuzuri ale procurorilor. DNA. Dupa trei ani de ancheta, tot procurorii, dar ai DNA, au constatat existenta unor temeiuri din care reiese ca Iosif Pop a fost cercetat pe nedrept. Concret, asa cum ne-a informat purtatorul de cuvant al institutiei, Livia Saplacan, procurorii anticoruptie de la Bacau au dispus la 1 februarie "scoaterea de sub urmarirea penala pentru noua infractiuni a lui Iosif Pop si a altor opt persoane". Masura a fost dispusa in dosarul disjuns din cel aflat pe rolul Tribunalului Bacau, in care sunt judecate 42 de persoane. "Procurorii au retinut ca, in cazul celor noua acuzatii, unele fapte nu au fost comise, iar altele nu intruneau elementele constitutive ale infractiunii", ne-a declarat ieri Livia Saplacan.Citește pe Antena3.ro
BANCHER VS ROMANIA
|
Cererea de chemare in judecata a statului roman a fost declarata admisibila de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), instanta care urmeaza sa se pronunte "in scurt timp" cu privire la cazul Iosif Pop versus Romania, dupa cum a sustinut fostul bancher. Agentul guvernamental Beatrice Ramascanu ne-a declarat aseara insa ca, "pana la aceasta ora, CEDO nu s-a pronuntat asupra admisibilitatii cererii lui Iosif Pop". Oficialul a precizat ca daca acest lucru s-ar fi intamplat, Guvernul roman ar fi fost instiintat. Conform avocatului Pavelescu, care a dezvaluit ca procurorul Suhan l-ar fi amenintat cu arestarea, la CEDO s-a reclamat faptul ca lui Pop nu i-au fost respectate prezumtia de nevinovatie, judecarea echitabila, drepturile la siguranta, libertate si la aparare. Daunele materiale cerute statului roman la CEDO sunt de 15 milioane de euro.
|