x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul „Dan Barna” ajunge la SIIJ

Cazul „Dan Barna” ajunge la SIIJ

de Ion Alexandru    |    23 Oct 2019   •   09:54
Cazul „Dan Barna” ajunge la SIIJ

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost sesizată cu o plângere penală, înaintată de jurnalista Sorina Matei, care îi acuză pe procurorul-șef interimar al DNA, Călin Nistor, și pe purtătoarea de cuvânt a instituției, Livia Săplăcan, de încălcarea legii privind comunicarea și scurgerea de informații pe surse din dosarul „Dan Barna”.

 

Sorina Matei a anunțat, pe contul său de socializare, că șeful DNA și șefa Biroului de Presă au încălcat mai multe prevederi legale în cazul comunicării în dosarul liderului USR, Dan Barna, în condițiile în care Direcția Națională Anticorupție fusese solicitată, de patru zile, conform legii privind informațiile de interes public, să ofere informații în legătură cu acest caz. „Nici până azi (ieri – n.red.), DNA nu a oferit un răspuns potrivit legii, dar, după «modelul Kovesi», a ales să «scurgă» informații pe surse, fără a le confirma public”, arată jurnalista.

Ea adaugă că au fost încălcate prevederile legale în materie și drepturi fundamentale. Plângerile au fost depuse în contextul în care, luni, mai multe publicații on-line apropiate Direcției Anticorupție au publicat, pe surse, informația potrivit căreia DNA a deschis un dosar penal „in rem”, în speța care îl privește pe Dan Barna și referitoare la activitatea pe care compania acestuia a derulat-o în domeniul consultanței, în cadrul unui proiect de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități finanțat din fonduri europene. După ce Rise Project a dezvăluit aceste afaceri, DLAF a anunțat că a declanșat o anchetă. Interesant este că, în anul 2015, DNA Alba a închis un dosar care viza exact aceste chestiuni.

 

 

„Cum treaba este bine cunoscută, «metoda Kovesi» trebuie să moară, pentru că este profund ilegală. Am cerut procurorilor (SIIJ – n.red.) să dispună efectuarea de cercetări în vederea tragerii la răspundere penală a celor vinovați și respectarea legalității”

Sorina Matei, jurnalist

×