x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul exploziilor de la Sighetu Marmaţiei, coordonat de Parchetul de pe lângă ÎCCJ

Cazul exploziilor de la Sighetu Marmaţiei, coordonat de Parchetul de pe lângă ÎCCJ

20 Feb 2012   •   13:30
Cazul exploziilor de la Sighetu Marmaţiei, coordonat de Parchetul de pe lângă ÎCCJ

Marius Foitos, procurorul sef serviciu criminalistic din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului de pe langa ICCJ va coordona ancheta in dosarul exploziei de la Sighetu Marmatiei.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Marius Foitos va coordona cercetarile si va oferi suport de specialitate procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, ce a preluat dosarul de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei. In cauza urmeaza a se efectua urmarirea penala sub aspectul savarsirii infractiunilor de vatamare corporala din culpa, distrugere din culpa si infractiuni prevazute de legea securitatii si sanatatii in munca.

Parchetul General informeaza ca, luni, la fata locului, au continuat cercetarile, fiind efectuate de catre echipe mixte de specialitate coordonate de procurori. Astfel, au fost solicitati si s-au prezentat la fata locului, fiind cooptati in echipa de cercetare, inspectori de la Inspectia Muncii Maramures si specialisti de la Institutul National de Cercetare, Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva Petrosani, transmite Agerpres.

De asemenea, cercetarea exterioara a locului evenimentului s-a efectuat duminica, intre orele 10,00 – 23,00. Primele cercetari au relevat faptul ca, in noaptea de sambata spre duminica, in jurul orelor 1,00, a avut loc o explozie intr-un club situat pe o strada centrala din municipiul Sighetu Marmatiei. Datele preliminare au relevat ca explozia s-a declansat in grupul sanitar al localului, unde se aflau sapte tinere care au utilizat foc deschis (bricheta), pentru aprinderea unor tigari.

La scurt timp, la fata locului s-a deplasat o echipa de cercetare, formata din lucratori de la IPJ Maramures si Politia Sighetu Marmatiei, ISU Maramures si reprezentanti ai SC Berg Sistem Gaz SRL, firma care a executat lucrarea de introducere a sistemului de alimentare cu gaz. Cele sapte persoane vatamate au suferit arsuri corporale, fiind transportate la unitatile sanitare din judetul Maramures, iar ulterior, cu aeronava militara, la unitati spitalicesti din Capitala.

Deoarece localul unde a avut loc explozia nu era racordat la gaz, echipa de cercetare a facut verificari in alte spatii din acelasi imobil, pentru detectarea scurgerilor si infiltratiilor de gaz. Duminica, in jurul orelor 10,00, echipa de cercetare a intrat intr-un spatiu (fost cabinet notarial) apartinand unui notar public, impreuna cu acesta. Reprezentantii companiei Berg Sistem Gaz SRL erau dotati cu detector de gaz. Initial nu a fost detectata prezenta gazului in spatiul respectiv, dar cand aparatul a indicat prezenta unei acumulari de gaze in incapere, instantaneu s-a produs o noua explozie, soldata cu vatamarea corporala – arsuri si traumatisme – a 14 persoane, care s-au aflat in interiorul spatiului verificat.

Persoanele au fost transportate la unitati sanitare din judet – Sighetu Marmatiei si Baia Mare, iar ulterior o parte din acestea au fost trimise, pentru asistenta medicala, la spitale de profil din Bucuresti. In urma celor doua explozii, s-a produs distrugerea imobilului in proportie de 75%.

Dupa cea de-a doua explozie, pe cele doua strazi gazele au fost inchise, iar echipe din cadrul SC Berg Sistem Gaz SRL si E. ON GAZ au continuat verificarile cu detectoare de gaz pentru a se identifica posibile scurgeri din retea. Cercetarile efectuate la fata locului au relevat ca la intersectia celor doua strazi, concentratia de gaz era foarte ridicata.

Decopertandu-se conducta de gaz din zona s-a constatat o fisura la imbinarea in ‘T’ a conductelor. Acestea au fost ridicate in vederea expertizarii. Pana in acest moment al cercetarilor, au fost ridicate documente de la SC Berg Sistem Gaz SRL, au fost identificate si sunt audiate persoane prezente in localul public, cele care cunosc aspecte legate de eveniment, angajati ai societatii care au executat lucrarea. De asemenea, vor fi dispuse expertize de specialitate si administrate toate probele in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor de fapt si stabilirii raspunderii penale.

×