x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Larisa - Ancheta, condusa de un politist feroviar

Cazul Larisa - Ancheta, condusa de un politist feroviar

de Gabi Golea    |    05 Ian 2006   •   00:00
Cazul Larisa - Ancheta, condusa de un politist feroviar

In cazul Larisa Chelaru iese la iveala superficialitatea cu care Politia din Iasi a tratat drama unui copil disparut. Dumitru Tarcan, cel care a condus oficial ancheta, ocupase, cu patru zile inainte de disparitia fetitei, functia de sef al Serviciului Politiei Transporturi din cadrul IPJ Iasi.

La 15 octombrie 2005, Dumitru Tarcan a fost numit adjunct al sefului IPJ Iasi, cu atributii in domeniul investigatiilor criminale. Si asta desi, conform CV-ului sau, nu avea nici fel de experienta in acest domeniu. Toata cariera sa, pana la cazul Larisei, se leaga de... trenuri.

La 19 octombrie 2005, Tarcan s-a trezit peste noapte cu unul dintre cele mai grele cazuri pe care le-a avut Politia ieseana in ultimii ani. Cum s-a descurcat, ramane sa stabileasca ancheta politistilor din IGP, aflata acum in desfasurare. Superiorul sau direct, comisarul-sef Gheorghe Plai, seful IJP Iasi, indreapta atentia catre Tarcan, atunci cand ziaristii ii cer sa se pronunte asupra vinovatiei politistilor: "eu nu am ce sa-mi reprosez, comisarul Tarcan a condus operatiunile".

EXPERIENTA. Cu toate acestea, in echipa condusa de fostul politist feroviar se aflau si profesionisti. Unul dintre acestia este seful Serviciului Investigatii Criminale din IJP Iasi, subcomisar Georgel Grumeza, care a reusit, cu 2 ani in urma, sa rezolve celebrul caz din catacombele de la Cub. In martie 2004 a fost gasit aici cadavrul unei fete de 16 ani. Politistii l-au prins pe criminal, dupa 6 luni de ancheta - era fratele victimei.

Faptul ca printre anchetatori au fost si oameni a caror experienta e recunoscuta mareste stupoarea celor ce nu-si pot explica de ce Politia a comis atatea gafe in cazul Larisei. Raspunsul va veni abia dupa ce comisia trimisa de seful IGP, chestorul Dan Fatuloiu, va finaliza cercetarile. Vor fi audiati politisti din IJP Iasi, procurori, dar si parintii Larisei si vecinii de pe scara. Politistii veniti de la Bucuresti nu au un termen limita pana la care trebuie sa prezinte rezultatele. "Pedepsele vor fi drastice, asa ca nu trebuie sa gresim in stabilirea vinovatiei", au precizat surse din IGP.

"Acum se fac verificari, spune comisar sef Gheorghi Plai, seful IJP Iasi. Nu dau un verdict, dar se pare ca au existat persoane care s-au facut vinovate in acest caz si ele vor fi trase la raspundere. In privinta mea n-am nimic sa-mi reprosez, eu n-am lucrat la acest caz, am venit mai tarziu".

CRIMINALUL SI-A REVAZUT PARINTII LA TRIBUNAL
STIGMAT. Parintii lui Robert Ciobanu nu mai ies din casa de rusine. Ei sustin ca nu stiau nimic de crima
Ieri, la Tribunalul unde se judeca punerea in libertate a lui Robert Ciobanu, asasinul s-a reintalnit cu parintii. Desi fiul lor se afla de o saptamana in arestul IPJ Iasi, sotii Ciobanu nu l-au vizitat niciodata. I-au trimis doar un pachet. Ieri au discutat prima oara de la aflarea grozaviei cu baiatul lor. "Mama sa nu se simtea prea bine, mai mult tatal a vorbit cu baiatul. Robert nu a plans, dar au avut cu totii emotii, chestii protocolare", povesteste avocatul apararii. In sala de judecata, atunci cand s-a vorbit despre inchisoare, mama lui Robert parea foarte afectata. Se sprijinea de bratul sotului sau, care, mult mai stapan pe sine, vorbea calm. Nu a negat direct faptul ca ar fi stiut de crima, dar a aprobat marturisirea sotiei, cum ca ar fi anuntat Politia in doua ore daca ar fi aflat de ea. "In ce priveste pedeapsa pe care urmeaza sa o primeasca fiul nostru, cum o vrea Dumnezeu", au spus amandoi. Mama lui Robert a parut ca se prabuseste, dar sotul a sustinut-o si i-a sters obrajii. Plangea infundat, in vreme ce se aseza pe o banca a Tribunalului, pentru a-si reveni.

Locuitorii din Lunca Cetatuiei cer ca familia Ciobanu sa plece din sat. In plus, ei vor ca asasinul Larisei sa primeasca pedeapsa maxima, iar cativa oameni l-au rugat pe preot sa stranga semnaturi pentru ca Robert Ciobanu sa fie condamnat la inchisoare pe viata. Avocatul lui Robert considera incercarea inutila. "El nu poate primi decat intre 7 ani si jumatate si 12 ani si jumatate de inchisoare. Acum, ca a fost respinsa cererea in ce priveste admiterea recursului cu privire la arestare el va ramane in arest pana duminica, cand expira mandatul de arestare." (Cristinel C. Popa)
×
Subiecte în articol: observator iasi robert