x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Larisa - Politia ieseana a fost decapitata

Cazul Larisa - Politia ieseana a fost decapitata

de Cristinel C. Popa    |    Alex Nedea    |    09 Ian 2006   •   00:00
Cazul Larisa  -  Politia ieseana a fost decapitata

"Sa mai puna mana pe carte!" Aceasta este concluzia reprezentantilor IGP legata de felul in care Politia ieseana a condus ancheta in cazul disparitiei fetitei Larisa Chelaru. Ministrul Blaga a eliberat din functii trei sefi ai IJP Iasi, acuzati de delasare in acest caz. Alti patru politisti risca sa nu mai poata profesa niciodata.

Lehamitea cu care politistii ieseni au tratat cazul disparitiei fetitei de 9 ani Larisa Chelaru a fost pedepsita sambata de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Ministrul a dispus ca seful Inspectoratului Judetean de Politie Iasi, comisarul-sef Gheorghi Plai, adjunctul sau, comisarul Dumitru Tarcan, si seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IJP Iasi, Georgel Grumeza, sa fie eliberati din functii si au sanse mici sa mai poata ocupa vreodata o slujba de conducere in Politia Romana.

JOS EPOLETII. Comisarul Plai a fost destituit prin ordin al Ministerului Administratiei si Internelor, ceilalti doi prin dispozitia data de conducerea IGP. In cazul altor cinci ofiteri si subofiteri s-au declansat cercetarile, urmand sa fie trasi la raspundere de Comisia de Disciplina din cadrul IGP. Astfel, Dumitru Cojocaru, Dumitru Opinca, Ioan Stoian, Liviu Nica si seful de post din localitatea Ciurea, Ioan Nica, ar putea primi una din cele mai grele pedepse, de a nu mai putea profesa niciodata ca politisti.

"Cercetarile la fata locului au fost facute superficial, s-au inregistrat intarzieri in solutionarea cazului, iar ofiteri cu functii de conducere au coordonat superficial si defectuos operatiunile de investigare si nu au controlat cum trebuie rezultatele echipajelor venite din teren", a punctat principalele vini ale celor trei sefi demisi adjunctul sefului Politiei Romane, chestorul principal Stefan Iancu. "S-au constatat carente mari in pregatirea profesionala a acestora - va trebui sa mai puna mana pe carte", acuza Iancu.

DOSAR INCOMPLET. O alta acuzatie grava adusa echipei de anchetatori care a instrumentat cazul Larisa Chelaru este lipsa unor acte din dosar. Unul dintre aceste documente este chiar raportul de perchezitie facuta in subsolul blocului. Lucrul acesta ridica doua ipoteze: ori actul acesta nu a existat niciodata pentru ca nici nu s-a facut o perchezitie in subsol, ori acest raport a existat, dar a fost sustras din dosar de unul din politisti pentru a ascunde lipsa de profesio-nalism.

"Nu stiu exact daca au disparut sau daca nu au fost intocmite. Din datele aflate la dispozitie s-a tras concluzia ca verificarile la domiciliul victimei, in boxa si in alte anexe nu s-au facut cum trebuie", a adaugat Stefan Iancu.

NO COMMENT! Contactat de reporterii Jurnalului National, Georgel Grumeza, destituit din functia de sef al Serviciului de Investigatii Criminale, nu a vrut sa comenteze decizia ministrului. "Nu am nimic de spus pe aceasta tema. Daca vreti, va spun cum e vremea la Iasi", facea bascalie Grumeza. Fostul sef al IJP, Gheorghi Plai, si adjunctul sau, Dumitru Tarcan, nu au raspuns toata ziua la telefon, desi pana sambata dadeau cu amabilitate interviuri presei. Cele trei posturi vor fi scoase la concurs, pana atunci fiind numita o echipa interimara condusa de comisarul Liviu Zamfirescu, cel de-al doilea adjunct.

In ciuda masurilor luate impotriva politistilor vinovati, familia fetitei ucise intentioneaza sa dea in judecata Politia. "Voi merge pana in panzele albe pentru a-i pedepsi pe politisti. Nu ma incalzeste cu nimic faptul ca trei politisti si-au pierdut functiile. Fetita nu mi-o poate aduce inapoi nimeni", ne-a spus tatal Larisei, Constantin Chelaru.

FARA DEMNITATE
"A trebuit sa vina cei de la Bucuresti cu pozele politistilor in bloc pentru a-i afla pe cei care au efectuat perchezitii pentru ca toti se ascund. A venit la sefa de scara si s-a vazut cine a gresit. Toti au gresit"
Constantin Chelaru tatal Larisei

CONSTANTA, URMATOAREA TINTA?
Un al caz de copil disparut unde Politia a orbecait ca si in cazul de la Iasi este cel al Andreei Dodan. Si acum, dupa aproape jumatate de an, cei de la IJP Constanta bat pasul pe loc. Andreea Dodan (foto) a disparut din Plopeni la varsta de 5 ani si 10 luni, la data de 1 august 2005. A fost cautata de politisti, jandarmi, voluntari, pompieri, scafandri. La zece zile de la disparitia fetitei, principalul suspect era arestat pentru abuz asupra propriilor copii. Ulterior, suspectul, Jan T., a marturisit ca ar fi omorat-o pe fetita si apoi a aruncat-o intr-o balta. Apoi a retractat spunand ca a fost fortat de politisti sa faca aceasta marturisire! Dupa patru luni, Jan T. a fost pus in libertate de magistratii de la Tribunalul Constanta. Martorii care in august l-au denuntat au afirmat ca ancheta Politiei a fost facuta sub presiune, iar declaratiile lor nu au fost conforme cu adevarul. Testul ADN al petelor de sange gasite pe o pereche de pantaloni ai suspectului, asteptat trei luni, a fost si el negativ. Au fost verificate 120 de persoane din Constanta care au trecut granita cu copii de la 1 august incoace, au fost verificate toate inregistrarile tardive de nastere in speranta ca se va da de urma fetitei. (Paula Tudor)

Blaga explica Jurnalului decizia sa


EXCLUSIV

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga (foto), a sanctionat dur neglijenta si abuzurile comise de politistii care au anchetat si coordonat investigatiile privind moartea Larisei Chelaru. Sanctiunile ii privesc chiar si pe cei care, conform ministrului, s-au dovedit a fi "excelenti specialisi" in munca lor de pana acum. Intr-o declaratie data in exclusivitate Jurnalului National, ministrul Vasile Blaga i-a atentionat pe politistii din intreaga tara ca "greselile se platesc".

"PLAI NU S-A IMPLICAT". "Pe comisarul-sef Gheorghi Plai, care de altfel este un excelent specialist, l-am destituit in primul rand pentru insuficienta implicare in acest caz. Este adevarat ca la patru zile de la declansarea anchetei comisarul-sef era plecat la o convocare, dar el singur l-a desemnat pe comisarul Tarcan la coordonarea anchetei. Or, la o saptamana dupa ce s-a intors, daca a vazut ca ancheta nu avanseaza, trebuia sa il schimbe pe Tarcan. Trebuia sa se implice personal in conducerea investigatiilor.

ALARMA PENTRU POLITISTI. Este adevarat ca problemele cu care se confrunta un inspectorat judetean de Politie asa mare cum este la Iasi sunt multe, dar acesta nu era un caz oarecare. Era cel mai important. Era vorba de o crima impotriva unui copil. E adevarat si ca domnul Plai a avut rezultate foarte bune pe 2005. Chiar imi pare rau, dar nu am avut ce sa fac. Viata si siguranta cetatenilor reprezinta cel mai important lucru. Pentru viata lor, nici o sanctiune nu e prea dura. Si vreau sa trag un semnal pentru toti politistii din tara ca este necesara implicarea mai prompta a sefilor de inspectorat de Politie in cazurile complexe care privesc viata si siguranta noastra.

"A STAT SI A ASTEPTAT". I-am ordonat sefului IGP eliberarea din functie a comisarului Tarcan pentru modul total defectuos in care a condus ancheta. Sanctionat a fost si Grumeza, care este un ofiter criminalist cu experienta, dar acesta nu s-a implicat deloc. A stat si a asteptat. Pai, astepti o zi, doua, trei, dar nu faci sedinta operativa dupa o saptamana. Acestea trebuie sa fie facute zilnic. Elementul timp este extraordinar de important pentru prinderea infractorilor. Au avut asasinul sub nas. Pentru ceilalti cinci politisti am cerut sa fie deferiti Comisiei de Disciplina pentru a se lua impotriva lor masuri mult mai drastice pentru abuzurile pe care le-au comis in timpul anchetei". (Violeta Fotache)
×
Subiecte în articol: observator cazul politisti