"Sa mai puna mana pe carte!" Aceasta este concluzia reprezentantilor IGP legata de felul in care Politia ieseana a condus ancheta in cazul disparitiei fetitei Larisa Chelaru. Ministrul Blaga a eliberat din functii trei sefi ai IJP Iasi, acuzati de delasare in acest caz. Alti patru politisti risca sa nu mai poata profesa niciodata.
Lehamitea cu care politistii ieseni au tratat cazul disparitiei fetitei de 9 ani Larisa Chelaru a fost pedepsita sambata de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Ministrul a dispus ca seful Inspectoratului Judetean de Politie Iasi, comisarul-sef Gheorghi Plai, adjunctul sau, comisarul Dumitru Tarcan, si seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IJP Iasi, Georgel Grumeza, sa fie eliberati din functii si au sanse mici sa mai poata ocupa vreodata o slujba de conducere in Politia Romana. JOS EPOLETII. Comisarul Plai a fost destituit prin ordin al Ministerului Administratiei si Internelor, ceilalti doi prin dispozitia data de conducerea IGP. In cazul altor cinci ofiteri si subofiteri s-au declansat cercetarile, urmand sa fie trasi la raspundere de Comisia de Disciplina din cadrul IGP. Astfel, Dumitru Cojocaru, Dumitru Opinca, Ioan Stoian, Liviu Nica si seful de post din localitatea Ciurea, Ioan Nica, ar putea primi una din cele mai grele pedepse, de a nu mai putea profesa niciodata ca politisti. "Cercetarile la fata locului au fost facute superficial, s-au inregistrat intarzieri in solutionarea cazului, iar ofiteri cu functii de conducere au coordonat superficial si defectuos operatiunile de investigare si nu au controlat cum trebuie rezultatele echipajelor venite din teren", a punctat principalele vini ale celor trei sefi demisi adjunctul sefului Politiei Romane, chestorul principal Stefan Iancu. "S-au constatat carente mari in pregatirea profesionala a acestora - va trebui sa mai puna mana pe carte", acuza Iancu. DOSAR INCOMPLET. O alta acuzatie grava adusa echipei de anchetatori care a instrumentat cazul Larisa Chelaru este lipsa unor acte din dosar. Unul dintre aceste documente este chiar raportul de perchezitie facuta in subsolul blocului. Lucrul acesta ridica doua ipoteze: ori actul acesta nu a existat niciodata pentru ca nici nu s-a facut o perchezitie in subsol, ori acest raport a existat, dar a fost sustras din dosar de unul din politisti pentru a ascunde lipsa de profesio-nalism.Citește pe Antena3.ro
"A trebuit sa vina cei de la Bucuresti cu pozele politistilor in bloc pentru a-i afla pe cei care au efectuat perchezitii pentru ca toti se ascund. A venit la sefa de scara si s-a vazut cine a gresit. Toti au gresit"
Constantin Chelaru tatal Larisei
CONSTANTA, URMATOAREA TINTA?
|
Un al caz de copil disparut unde Politia a orbecait ca si in cazul de la Iasi este cel al Andreei Dodan. Si acum, dupa aproape jumatate de an, cei de la IJP Constanta bat pasul pe loc. Andreea Dodan (foto) a disparut din Plopeni la varsta de 5 ani si 10 luni, la data de 1 august 2005. A fost cautata de politisti, jandarmi, voluntari, pompieri, scafandri. La zece zile de la disparitia fetitei, principalul suspect era arestat pentru abuz asupra propriilor copii. Ulterior, suspectul, Jan T., a marturisit ca ar fi omorat-o pe fetita si apoi a aruncat-o intr-o balta. Apoi a retractat spunand ca a fost fortat de politisti sa faca aceasta marturisire! Dupa patru luni, Jan T. a fost pus in libertate de magistratii de la Tribunalul Constanta. Martorii care in august l-au denuntat au afirmat ca ancheta Politiei a fost facuta sub presiune, iar declaratiile lor nu au fost conforme cu adevarul. Testul ADN al petelor de sange gasite pe o pereche de pantaloni ai suspectului, asteptat trei luni, a fost si el negativ. Au fost verificate 120 de persoane din Constanta care au trecut granita cu copii de la 1 august incoace, au fost verificate toate inregistrarile tardive de nastere in speranta ca se va da de urma fetitei. (Paula Tudor)
|
Blaga explica Jurnalului decizia sa
EXCLUSIV