x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Marian Cozma: Curtea de Apel Gyor a publicat motivarea sentinţei

Cazul Marian Cozma: Curtea de Apel Gyor a publicat motivarea sentinţei

de Istvan Deak    |    02 Iun 2012   •   08:54
Cazul Marian Cozma: Curtea de Apel Gyor a publicat motivarea sentinţei

Dupa aproape o luna de presiuni politice si mediatice, Curtea de Apel Györ a publicat ieri textul sentintei pronuntate, in aprilie, in cazul uciderii handbalistului roman Marian Cozma. Prin respectiva sentinta au fost reduse semnificativ pedepsele persoanelor condamnate in prima instanta, in acest dosar. Completul de judecata explica, printre altele, ca Tribunalul din Veszprém a stabilit ca cele trei persoane condamnate in acest dosar au avut o vointa unitara, de a comite o crima, dar, de fapt, intentia initiala a fost vatamarea corporala.

Motivarea sentintei se intinde pe 42 de pagini si poate fi downloadata la adresa http://www.itelotabla.hu/index.phpAid=373 'Daca exista posibilitatea si un motiv legal, atunci Curtea Suprema de Justitie va demara o ancheta judiciara pentru a analiza motivele pentru care Curtea de Apel Gyor a redus pedepsele in cazul Cozma. Procurorii vor analiza de saptamana viitoare decizia de la Gyor', au declarat surse judiciare pentru cotidianul ungar Nepszabadsag.

La sfarsitul lui aprilie, Curtea de Apel din Gyor a decis reducerea pedepselor ucigasilor lui Cozma, Sandor Raffael si Gyozo Nemeth, de la inchisoare pe viata la inchisoare pe 18 ani pentru fiecare. Unui al treilea inculpat, Ivan Sztojka, care initial fusese condamnat la 20 de ani de inchisoare, pedeapsa i-a fost redusa la opt ani de inchisoare. La finalul lunii mai, Tribunalul Veszprem a anuntat decizia in procesul de ultraj. La pedepsele principalilor trei inculpati s-au adaugat ani in plus de inchisoare. Astfel pedeapsa totala pentru Raffael Sandor este de 21,5 ani, pentru Nemeth Gyozo 21 de ani si pentru Ivan Sztojka 10 ani.

Luni, 4 iunie, va avea loc la Budapesta prima infatisare in cadrul procesului intentat principalilor trei inculpati de familia handbalistului. Avocatul familiei Helmeczy Laszlo solicita daune materiale de 300 de milioane de forinti.

Handbalistul roman al echipei MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost injunghiat mortal, la 8 februarie 2009, la clubul Patriota, din orasul Veszprem, in altercatie fiind implicati alti doi coechipieri, Zarko Sesum si Ivan Pesici, grav raniti si ei. Handbalistul roman in varsta de 26 de ani a fost injunghiat in inima, fiind singurul dintre cei trei care si-a pierdut viata. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×