OBSERVATOR
Incercarile anchetatorilor de a-l tine pe
Nicolae Mischie in spatele gratiilor au fost sortite esecului.
Incercarile anchetatorilor de a-l tine pe Nicolae Mischie in spatele gratiilor au fost sortite esecului, dupa ce judecatorii nu au dorit acest lucru. Cei din urma invoca lipsa probelor convingatoare de a-l tine pe Mischie in arest, in timp ce tot judecatorii refuza sa le permita anchetatorilor sa perchezitioneze domiciliile lui Mischie.
GABRIELA MLADIN
|
LIBER. Dupa cinci zile de arest, Nicolae Mischie a fost eliberat in aplauzele sustinatorilor sai
|
Pana una-alta, baronul de Gorj se bucura de libertate de duminica seara, cand, la ora 20:30, a parasit arestul Politiei din Targu-Jiu. Cererea procurorilor de-a face perchezitii la domiciliile lui Mischie a fost respinsa de judecatoarea Alina Mercut. Asta dupa ce procurorii obtinusera un refuz mare din partea lui Mischie de a le pune la dispozitie documentele pe care acesta le-a luat din Consiliul Judetean Gorj. "Nu puteam sa-i spun lui Mischie ce documente caut, pentru ca perchezitia isi pierdea efectul. L-am intrebat daca are documente acasa si daca le pune la dispozitia anchetatorilor. A spus ca nu are si ne-a intrebat ce documente cautam", a declarat prim-procurorul Emil Mota.
CERERE RESPINSA. Anchetatori aveau indicii clare ca acasa la Mischie exista documentele care lipsesc din Consiliul Judetean Gorj, exact actele contabile pe care le cautau. Cererea de perchezitie a fost pentru toate domiciliile. Anchetatorii mai cautau acasa la Mischie si arma pe care acesta a introdus-o fraudulos in tara si pe care Mischie a recunoscut ca o avea acasa. La domiciliul lui Mischie exista un intreg arsenal si procurorii doreau sa afle daca baronul avea autorizatie pentru toate armele. Au fost impiedicati de Judecatoria Targu-Jiu, care a respins cererea de perchezitie pe motiv ca Mischie nu a refuzat sa puna la dispozitie documentele si ca procurorii nu au precizat care sunt acestea.
Mai multe voci din partea anchetatorilor spun ca acasa la Mischie ar fi putut fi gasite si cadouri pe care baronul le-a primit chiar din partea magistratilor din Gorj.
ELIBERARE IN APLAUZE. De duminica seara, Mischie se bucura de libertate. La arestul Politiei din Targu-Jiu au venit sa-l intampine aproximativ 50 de persoane care l-au primit pe baron in aplauze. Sustinatorii lui Mischie au generat o adevarata revolta cu jurnalistii prezenti la fata locului. In asteptarea eliberarii baronului, sustinatorii lui Mischie au injurat presa,
i-au insultat pe jurnalisti si chiar au incercat sa-i calce cu masina pe unii reporteri. Au fost smulse cablurile de la camerele de filmat, iar jurnalistii au primit cativa pumni si picioare. Pana la punerea in libertate a lui Mischie a fost o adevarata revolta intre jurnalisti si fanii baronului. Printre cei care au venit la politie sa-l aplaude pe baron sunt functionari din Consiliul Judetean Gorj, oameni de afaceri si din lumea interlopa.
"COMPLETUL DE REZERVA". Sambata, la Judecatoria Targu-Jiu s-a judecat o noua cerere de prelungire a mandatului de arestare pe numele baronului Mischie. Solicitare a fost facuta de procurori, dupa ce magistratii Tribunalului Gorj respinsesera recursul Parchetului prin care cereau mandat de 29 de zile. Procesul a fost judecat de presedintele Judecatoriei Targu-Jiu, Anisoara Bucica. Cum s-a ajuns ca aceasta sa judece prelungirea mandatului de arestare a lui Mischie este foarte interesant si, in acelasi timp, acest lucru ridica mari semne de intrebare in privinta celor care imbraca roba. Se spune ca judecatoarea Anisoara Bucica a ajuns sa ocupe functia de presedinte al Judecatoriei Targu-Jiu prin sprijinul nemijlocit al lui Nicolae Mischie. Cand s-a aflat ca ea urmeaza sa stabileasca termenul de retinere al lui Mischie, toata lumea s-a intrebat de ce nu s-a abtinut de la judecare.
"Era desemnat alt judecator pentru a judeca aceasta cerere. Cu putin timp inaintea desfasurarii procesului, judecatoarea desemnata a depus o cerere pentru abtinere, motivata procedural. Am fost obligata de regulamentul intern sa judec aceasta cauza, avandu-se in vedere ca legea spune ca in cazul in care un judecator se abtine, cel care va judeca dosarul este completul de rezerva, iar acesta eram, conform planificarii institutiei, eu", a declarat Anisoara Bucica.
INTERESE. Procedura prevede, intr-adevar, aceste aspecte. Revoltator este faptul ca judecatorii, oameni cu demnitate si in jurul carora ar trebui sa radieze respectul, cinstea si onoarea, au fugit ca dracul de tamaie de judecarea cererii procurorilor de a emite mandat de arestare pentru Mischie. Aveau un interes. In scris ei au motivat ca ori au sotiile medici si o cunosc pe Sanda Mischie, ori sunt rude cu familia Mischie, ori au avut un interes de pe urma celui pe care urmau sa-l judece. Profesional, acesti magistrati merita respectul pentru faptul ca s-au abtinut. Daca este sa intram in miezul problemei, nu putem sa nu ne intrebam cum s-a ajuns ca niste judecatori sa aiba interese cu Nicolae Mischie? Poate se intaresc zvonurile care circula prin urbe ca Mischie a numit pe posturi multe persoane, chiar si judecatori.
In prima faza, atunci cand Nicolae Mischie a primit din partea Judecatoriei Targu-Jiu mandat de cinci zile de arest, cel care a judecat procesul a fost Alin Nicolaescu. Si atunci colegii judecatorului Nicolaescu au fugit de judecarea cauzei.
FARA PROBE NOI
|
Cererea de sambata de prelungire a mandatului de arestare a fost respinsa, pe motiv ca procurorii nu au mai prezentat noi dovezi care sa-l incrimineze pe Mischie. Procurorii au venit cu o factura in xerocopie intre doua firme ale lui Relu Stefanoiu, dar din care nu reiesea nici o implicare a lui Mischie. Considerandu-se ca documentele aduse de anchetatori nu reprezinta noi probe, judecatoarea Anisoara Bucica a respins cererea. Imediat dupa pronuntarea sentintei, procurorii au declarat recurs, insa si acesta a fost respins duminica la Tribunalul Gorj. Procurorii au incercat sa convinga instantele de judecata ca eliberarea lui Mischie ar compromite cercetarea, avandu-se in vedere ca acesta detine o influenta in judet si ca ar putea sa intimideze martorii.
|