Zi de varf in dosarul Rom-petrol. Dinu Patriciu a fost convocat ieri-dimi-neata la Parchetul Gene-ral. Dupa multe ore de as-teptare, procurorii l-au anuntat telefonic ca au solicitat Tribunalului ares-tarea sa si a partenerilor sai americani Phil Stephenson si Colin Hart. Convocat de agentul procedural, aseara, Patriciu s-a prezentat la Tribunal. Inainte de a intra in sala de judecata, el l-a acuzat explicit pe Traian Basescu de a fi autorul "iste-riei anticoruptie". Judecatorii au amanat, in crucea noptii, pana la 3 martie decizia privind mandatele de arestare. "Instanta nu a acceptat abuzul", a spus Patriciu.
Lovitura de teatru in cazul Rompetrol. Omul de afaceri Dinu Patriciu a scapat pentru a doua oara, in mai putin de un an, de arestul preventiv. Noua cerere a procurorilor de incarcerare a acestuia si a partenerilor sai Colin R. Hart si Philip Stephenson va fi discutata abia peste doua saptamani, pentru ca ieri exista o mare problema: lipsea citarea legala a afaceristilor straini. Omul de afaceri Dinu Patriciu iesea ieri la pranz liber de la cea de-a 19-a audiere a sa in dosarul Rompetrol. El arunca insa o noua bomba pe scena si asa agitata a acestui caz: procurorii se pregateau sa-i ceara arestarea. AUDIERE-SURPRIZA. Dinu Patriciu s-a prezentat ieri impreuna cu avocatii sai la audieri. Procurorii le pregatisera insa o mare surpriza: extinderea cercetarilor pentru o creanta a Romaniei in Libia de 85 de milioane de dolari pe care presedintele Rompetrol si partenerii sai straini, Colin Hart si Philip Stephenson, ar fi luat-o ilegal in numele societatii Rompetrol. Cinci ore aparatorii lui Patriciu au incercat sa obtina timp pentru studierea noilor acuzatii, dar au esuat. La finalul unei intrevederi atat de tensionate, a venit si bomboana pe tort, cererea procurorilor de arestare preventiva a celor trei oameni de afaceri. Motivul acesteia: obstructionarea anchetei. Iesind de la audieri, presedintele Rompetrol a declarat ca aceasta turnura a anchetei reprezinta o noua incalcare a dreptului sau la aparare si un abuz "asupra noastra, oameni nevinovati". El a sustinut insa ca, din respect pentru Justitie, se va prezenta la instanta cand va fi citat. CITATIA. In cursul serii a inceput al doilea episod al anuntatei cereri de arestare: "spectacolul" citatiilor. Solicitarea procurorilor a ajuns la Tribunalul Bucuresti, dar inculpatii nu erau citati. Dinu Patriciu se afla in acest timp in biroul sau de la sediul Rompetrol si declara din timp in timp posturilor de televiziune ca se va prezenta negresit la instanta daca e citat legal. "Eu am incredere in Justitie, indiferent care va fi hotararea, ma voi supune ei", spunea presedintele Rompetrol.Citește pe Antena3.ro
Varianta avocatilor: "O bataie de joc"
Avocatii omului de afaceri se declara consternati de propunerea de arestare preventiva facuta pe numele lui Patriciu. Avocatul Cristian Iordanescu ne-a declarat aseara ca noua propunere de arestare preventiva a clientului sau este o "adevarata bataie de joc". "Ne-am trezit ca dupa ce am asteptat ore in sir ni se spune ca s-a facut propunere la instanta pentru arestarea lui Dinu Patriciu", a spus Iordanescu. Avocatul sustine ca procurorii au incal-cat din nou dreptul la aparare al clientului sau, deoarece acestuia nu i s-a dat posibilitatea de a studia noile acuzatii, pe care le-a aflat ieri. "Ne-au pus in fata, chipurile, o noua extindere a anchetei, pentru delapidare si alte infractiuni legate de o pretinsa insusire a unei creante cu Libia in numele Rompetrol. Ne-au aratat fugitiv un teanc de hartii, iar noi am cerut ragaz pentru a ne pregati apararile. Solicitarea ne-a fost respinsa, iar la final ni s-a spus ca vor sesiza instanta cu propunere de arestare preventiva. Nu numai pentru Dinu Patriciu, dar si pentru Colin R. Hart si Philip Stephenson", ne-a declarat Cristian Iordanescu. Avocatul Dan Nastrut a declarat aseara, la Tribunalul Bucuresti, ca procurorul Adriana Cristescu (de la Parchetul instantei supreme) l-a contactat telefonic pentru a-i comunica propunerea arestarii preventive. El considera anormal acest mod si spune ca ar fi trebuit citat cu cel putin cinci zile inainte ca instanta sa analizeze propunerea in discutie. Intrebat daca aceasta procedura de citare cu cinci zile inainte se aplica in cazul audierii in faza urmaririi penale sau si in cazul arestarii preventive, Nastrut nu a dat un raspuns. Ovidiu Budusan - si el unul dintre aparatorii lui Patriciu - sustine ca se participa la o minciuna prin propunerea procurorilor de arestare preventiva a omului de afaceri. El a aratat ca s-a solicitat si s-a aprobat o expertiza pentru constatarea unui eventual prejudiciu, tocmai pentru a se stabili faptele si imprejurarile, iar ca propunerea procurorilor este greu de inteles, in lipsa rezultatelor acestei analize. (Miruna Pasa)
|
APARATOR
"Ne-am trezit ca dupa ce am asteptat ore in sir ni se spune ca s-a facut propunere la instanta pentru arestarea lui Dinu Patriciu... Ne-au pus in fata, chipurile, o noua extindere a anchetei, pentru delapidare si alte infractiuni legate de o pretinsa insusire a unei creante cu Libia in numele Rompetrol" Cristian Iordanescu avocat |
LISTA INFRACTIUNILOR
|
Seria infractiunilor pentru care procurorii din cadrul Parchetului General au cerut ieri arestarea omului de afaceri Dinu Patriciu este cu adevarat impresionanta. Ea cuprinde infractiuni extrem de grave referitoare la "creanta Libia" si la tranzactii de pe piata de capital.
Acestea sunt: delapidare cu consecinte deosebit de grave; spalare de bani; inselaciune cu consecinte deosebit de grave; complicitate la evaziune fiscala; dezvaluirea de informatii privilegiate; vanzarea de actiuni pe seama Rompetrol, despre care avea cunostinta ca sunt vadit inferioare valorilor efective, in scopul obtinerii de foloase in paguba societatii; manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare; initierea sau constituirea unui grup infractional organizat in scopul spalarii sumelor de bani obtinute in urma savarsirii infractiunilor pe piata de capital. |
AFACEREA LIBIA
|
Una dintre noile acuzatii pe care procurorii i-o aduc lui Dinu Patriciu este legata de creanta din Libia pe care acesta ar fi luat-o in numele Rompetrol. Potrivit anchetatorilor, reprezentantii Rompetrol ar fi incasat ilegal o creanta externa a statului roman de 85 de milioane de dolari. Astfel, banii pe care Romania ii avea de incasat in urma unei investitii facute in Libia, pe vremea lui Ceausescu, ar fi fost plimbati prin mai multe firme, pentru a li se pierde provenienta. Contractul a fost incheiat de Rompetrol of Lybia, o filiala a societatii de stat Rompetrol, care - dupa privatizare - a actionat ca si cum banii investiti inainte de â89 ar fi apartinut noilor proprietari. Circuitul banilor a inceput dupa ce Rompetrolul condus de Patriciu a cesionat creanta catre firma TRG pentru 35 de milioane de dolari. A urmat un contract de novatie cu Rompetrol International, controlata tot de Patriciu. In aparare, Rompetrol a sustinut ca, in urma privatizarii, in patrimoniul Rompetrol SA au intrat nu numai obligatiile, ci si drepturile fostei intreprinderi Rompetrol.
|
Raportul - bomba al CNVM a fost ascuns sub presul complicitatii
OANA STANCU, VICTOR CIUTACU
Jurnalul National a prezentat, in exclusivitate, raportul despre tranzactiile cu actiuni Petromidia pe care CNVM l-a ascuns sub pres. Desi s-a intocmit un raport al comisiei de ancheta desemnate, CNVM l-a rezumat doar la stadiul de nota informativa..
ACTIUNI IEFTINE. La 7 aprilie 2004, este listata pe bursa SC Rompetrol Rafinare SA, care va fi tranzactionata sub simbolul RRC. Prima care scoate la mezat actiuni RRC este sora sa de holding, SC Rompetrol SA (fosta Rafinarie Vega). La ora 10:14, directorul adjunct al Rompetrol, George Philip Stephenson, a instructat Alpha Finance sa vanda din contul SC Rompetrol SA 1.499.675.000 actiuni RRC. Surpriza: un off-shore cipriot, Saltville, pare sa fi stiut din timp de aceasta miscare, pentru ca la ora 10:10, cu patru minute mai devreme deci, imputernicitul acestuia, Colin Hart, instructeaza si el aceeasi societate de brokeraj, Alpha Finance, sa cumpere de la Rompetrol SA 1 miliard de actiuni. Adevarata surprinza o confera insa pretul la care Rompetrol SA scoate la vanzare actiunile: 116 lei pe actiune, in conditiile in care ultimul pret de tranzactionare a actiunilor Petromidia pe piata pana la 11 noiembrie 2003, sub simbol PTRM, fusese de 75.000 lei pe actiune, la BER (bursa electronica, Rasdaq). Intre timp insa Rompetrol a decis o splitare a valorii nominale a actiunilor emise de Rompetrol Rafinare SA de la 214.220 la 1.000 de lei, ceea ce echivaleaza cu o noua valoare pe piata de circa 350 lei/ actiune. Interesant este insa ca la aceasta valoare erau introduse majoritatea ordinelor de cumparare inainte la predeschiderea bursei. Rompetrol SA decide insa sa vanda la 116 lei/actiune, de trei ori mai ieftin decat daca ar fi vandut pe Rasdaq, iar off-shore-ul cumpara aproape tot pachetul.
FARA BANI. Surpriza numarul trei este si mai grea. La ora la care Saltville face cumpararea nu are nici un ban in cont, potrivit notei CNVM, in conditiile in care regulile Bursei spun ca nu se pot introduce ordine de cumparare in sistem fara a exista banii corespunzatori in cont. "Achizitionarea celor 1.000.000.000 de actiuni a fost acceptata de SSIF Alpha Finance Romania SA, in conditiile in care Saltville Ltd era un client nou, care nici nu a alimentat contul de numerar inainte de cumparare. Dupa achizitionarea actiunilor RRC, Saltville Ltd era dator SSIF Alpha Finance cu suma de 117.160.000.000 lei", au constatat inspectorii CNVM. Saltville va face bani insa scotand la vanzare 550.000.000 din actiunile pe care tocmai le cumparase. Pretul este insa de doua-trei ori mai mare. Din actiunile pe care le pune pe bursa Saltville sunt mai multe societati de brokeraj si cateva nume cunoscute - Camelia Voiculescu, senatorul Verestoy Attila, al carui fiu este actionar la una din aceste societati (TVM SA), precum si directorul Ziua, Sorin Rosca Stanescu - la valoari cuprinse intre 250 si 300 lei/actiune. In urma acestei operatiuni, Saltville se alege cu 450.000.000 de actiuni obtinute practic gratuit si cu 22,5 miliarde in cont.
MARELE TUN. O saptamana mai tarziu, la 15 aprilie, Rompetrol SA rascumpara actiuni de la Saltville la un pret de sase ori mai mare decat le vanduse. La ora 10:14 Stephenson intructeaza Alpha sa cumpere pe contul Rompetrol SA 252 milioane de actiuni RRC de la Saltville, dar la 690 de lei pe actiune. Rompetrol SA pierde doar la aceasta manevra 144 de miliarde de lei. Daca sunt luate in calcul si operatiunile anterioare, pierderea depaseste suma de 200 miliarde lei. Raportat la cursul BNR din 7.04.2004, este vorba despre peste sase milioane de dolari.
Tranzactia se face nu pe piata obisnuita a bursei (Regular), ci pe piata Deal, acolo unde, potrivit regulamentelor BVB, se tranzactioneaza pachete mari de actiuni care au fost negociate in prealabil de catre agentii de bursa (sic!). Rompetrol plateste pentru cele 252 de milioane de actiuni 175,4 miliarde de lei, respectiv aproape toata suma pe care o castigase pentru toate cele 1,5 miliarde de actiuni vandute la 7 aprilie contra a 175, 7 miliarde de lei. Prin vanzarea actiunilor RRC, Rompetrol SA ajunge sa mai detina la sfarsitul zilei de 15 aprilie doar 11,6% din capitalul social al Rompetrol Rafinare SA
GRUPUL. O alta societate a grupului, Rompetrol Downstream, vanduse si ea in saptamana precedenta actiuni RRC cu 458-670 lei/ actiune. La 15 aprilie, si aceasta cumpara de la Saltville 59 milioane actiuni la acelasi pret, 690 lei/actiune. Raportul CNVM constata ca societatea inregistreaza o diminuare a patrimoniului propriu prin pierderea suferita la rascumpararea actiunilor si de asemenea ca si-a cheltuit aproape toti banii din cont cu aceasta ocazie.
CASTIGATOR: SALTVILLE. Daca Rompetrol pierde, cel care castiga este off-shore-ul cipriot. In urma operatiunilor efectuate pe piata de capital in perioada 7-16 aprilie, Saltville a castigat 235 miliarde de lei si a ramas si proprietarul a 138,8 milioane de actiuni RRC reprezentand 1,0055% din capitalul social al Rompetrol Rafinare SA, in conditiile in care a inceput sa cumpere fara sa aiba un ban in cont. Din 11 aprilie, si persoanele fizice au inceput sa vanda actiuni RRC cu 650-700 lei/actiune. Notele CNVM consemneaza bunaoara ca Verestoy Attila inregistreaza un castig de 7, 7 miliarde de lei si 28,5 milioane de actiuni ramase in portofoliu, iar Sorin Rosca Stanescu, 4,3 miliarde de lei.
In privinta Cameliei Voiculescu, raportul nu stipuleaza vreo speculatie bursiera in perioada urmarita de raport (sfarsitul lui aprilie), actiunile cumparate fiind transferate in portofoliul brokerului Rombell Securities SA.
Prima data a fost in mai 2005
DECIZIA INSTANTEI. Arestarea din 2005 a fost ceruta printr-un act care nu respecta forma ceruta de lege, au sustinut avocatii apararii |
POZITIA AMERICANA
|
Imediat dupa incarcerarea si eliberarea lui Dinu Patriciu, din mai 2005, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) lua atitudine, printr-un comunicat al institutiei, in legatura cu cazul Rompetrol. Ei semnalau ca in timpul investigatiilor si punerii sub acuzare a conducerii Grupului Rompetrol se regaseau aspecte ce pareau "a fi o incalcare a normelor de procedura si de nerespectare a reglementarilor legale". "Este esential ca, in cadrul reformei sistemului judiciar din Romania, cercetarile penale sa se desfasoare intr-o maniera obiectiva si rapida, care sa respecte pe deplin drepturile si garantiile procesuale ale persoanei", se mai preciza in comunicat. Organizatia se referea atat la anchetarea presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, cat si la cea a celor doi cetateni americani implicati in caz, Philip Stephenson si Colin Hart. "Continuarea eficienta a reformei sistemului judiciar din Romania trebuie sa asigure tratamentul obiectiv si impartial al investitorilor straini si locali in cadrul unui sistem legal independent de «imixtiunile politicului»".
|