x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Rompetrol / Maria Tripadus a gresit de doua ori

Cazul Rompetrol / Maria Tripadus a gresit de doua ori

de Violeta Fotache    |    18 Mar 2006   •   00:00
Cazul Rompetrol / Maria Tripadus a gresit de doua ori

Maria Tripadus, magistratul care a judecat, la instanta de fond, cererea procurorilor de arestare a lui Dinu Patriciu, a picat ieri "Testul CAB". Verdictul dat de judecatoare a fost "casat" de instanta de control judiciar. Tribunalul va rejudeca arestarea.

Incredibil, dar adevarat, arestarea omului de afaceri Dinu Patriciu va fi din nou discutata la Tribunalul Capitalei, pentru a treia oara in ultimul an. Curtea de Apel Bucuresti (CAB), instanta competenta sa verifice temeinicia si legalitatea hotararii data de judecatoarea Maria Tripadus in acest caz, a casat ieri verdictul in urma caruia presedintele Rompetrol a ramas sa fie cercetat in stare de libertate. Admitand recursul Parchetului, CAB a dispus ca Tribunalul sa rejudece cauza. Decizia Curtii este definitiva.

ADRESA LUI ILIE BOTOS. Sedinta de judecata a inceput cu lamurirea pozitiei Parchetului General. Printr-o adresa semnata de procurorul general Ilie Botos, s-a retras doar recursul impotriva respingerii cererii de recuzare a judecatoarei Maria Tripadus si s-a mentinut recursul impotriva verdictului dispus fata de inculpatul Dinu Patriciu, prin incheierea de sedinta din 24 februarie, prin care s-a admis exceptia nulitatii cererii de arestare.

VERDICT ELIPTIC SI NEMOTIVAT. Instanta de control judiciar a ridicat din oficiu o problema de procedura. Presedintele completului, judecatorul Marin Carcel, i-a intrebat atat pe procurorul de sedinta, cat si pe aparatori daca incheierea cu pricina, prin dispozitivul pe care il contine, raspunde cerintelor imperative ale articolului 149 indice 1, alineatul 9. Potrivit acestei prevederi, judecatorul admite sau respinge propunerea de arestare preventiva (in cursul urmaririi penale) prin incheiere motivata. Dupa dezbateri de o ora, aparatorii, prin vocea avocatului Gheorghe Mateut, au recunoscut ca, asa cum sustinea si Parchetul, prin incheiere nu se respinge explicit cererea de arestare. Mateut a gasit insa ca acesta este un motiv pentru inadmisibilitatea recursului, si nicidecum pentru admiterea lui, cum a cerut procurorul de sedinta. Prin verdictul dat, Curtea a stabilit ca verdictul Tribunalului a fost eliptic si nemotivat.

ULTIMUL CUVANT. "Eu stiu ca in spatele formei se afla fondul, care este acum libertatea mea. Sper ca, dupa doi ani de cercetari, aceasta cauza sa ajunga in fondul ei adevarat la instanta, pentru a-mi dovedi nevinovatia", a spus Dinu Patriciu, exprimandu-si increderea in justitie.

DISJUNGEREA "IMPLICITA"
In timpul dezbaterilor legate de recursul semnat de seful DIICOT, Daniel Ticau, si adresa semnata de Ilie Botos (foto), s-a clarificat si misterul numarului de dosar "gresit" in cererea de recurs a Parchetului. Judecatoarea Tripadus a separat cazul Patriciu de cazul partenerilor sai americani (care au urmatorul termen la 3 aprilie), cand a preschimbat termenul numai pentru Patriciu, in data de 20 februarie. Dar magistratul a omis sa dispuna explicit si disjungerea cauzelor. Din acest motiv in recursul scris al procurorilor impotriva nearestarii lui Patriciu, depus la 25 februarie, s-a facut trimitere la dosarul care initial ii privea pe toti cei trei inculpati. Reamintim ca procurorul general Ilie Botos a cerut Consiliului Superior al Magistraturii declansarea actiunii disciplinare impotriva judecatoarei Maria Tripadus.

AVOCATII SE PLANG SI LA UE
Avocatii companiei Rompetrol s-au plans la Parlamentul European de modul cum justitia gestioneaza acest dosar. Vicepesedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, Jan Marinus Wiersma, a declarat ieri, dupa o intalnire cu conducerea PSD, ca a fost contactat, in mai multe randuri, de avocatii companiei si a hotarat sa se adreseze Comisiei Europene pentru a primi informatii si clarificari despre acest dosar. El a aratat ca parlamentarii europeni vor sa stie daca "exista un amestec al politicului" in cazul Rompetrol, care "insa nu are legatura cu PSD, ci cu cei care fac parte din PNL". (L.D.)

PROCESE INTERNATIONALE
Consortiul format din societatile de avocatura Leaua & Cadar, in conlucrare profesionala cu Cabinetul de Avocatura "Victor Tanasescu" si Lalive & Associes, Etude d’avocats - Elvetia vor reprezenta statul roman in litigiul The Rompetrol Group NV impotriva Romaniei la Curtea de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID). Casa de avocatura Musat si Asociatii va apara statul roman la ICSID in cauza Spyridon Roussalis. (Eugenia Mihalcea)

×
Subiecte în articol: observator patriciu tripadus