x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Tinu - Se cere reluarea anchetei

Cazul Tinu - Se cere reluarea anchetei

de Violeta Fotache    |    21 Oct 2006   •   00:00
Cazul Tinu - Se cere reluarea anchetei

O parte din rudele lui Dumitru Tinu contesta varianta mortii acciden-tale a fostului gazetar si cer pro-curorilor sa redeschida ancheta pentru verificarea ipotezei crimei.

O parte din rudele lui Dumitru Tinu contesta varianta mortii accidentale a fostului gazetar si cer procurorilor sa redeschida ancheta pentru verificarea ipotezei crimei.

Sora si nepotul fostului director al ziarului Adevarul, Elena Parvan si Virgil Tinu, impreuna cu Andrei Iucinu si mama acestuia au avansat ipoteza uciderii jurnalistului intr-un garaj si inscenarea accidentului rutier inregistrat la 1 ianuarie 2003, in care a murit Dumitru Tinu. Cererea a fost depusa la Parchetul instantei supreme. Potrivit memoriului, obiectele pe care Tinu le avea in permanenta cu el nu au fost gasite, iar puloverul cu care era imbracat nu ii apartinea. Lipsa sangelui din masina si de la locul accidentului, coroborata cu pierderea masiva de sange care reiese din raportul medico-legal, conduce la ideea ca jurnalistul a murit in alta parte. Reclamantii considera ca anchetatorii au ignorat unele piste care ar fi putut duce catre descoperirea locului savarsirii crimei, fiind amintit "praful alb gasit in masina victimei".

Iucinu: "Tatal meu ar fi implinit 66 de ani"

Andrei Iucinu ne spune cine l-ar fi omorat pe Dumitru Tinu: "Un om extrem de important sau care a devenit foarte important dupa moartea tatalui meu"

Jurnalul National: De ce tocmai acum ai cerut redeschiderea anchetei?
Andrei Iucinu: Pana acum nu am avut calitatea sa cer dosarul respectiv, pentru ca eu inca nu am terminat procesul de paternitate, care treneaza de patru ani. Acum a fost posibil, pentru ca familia tatalui meu, sora si nepotul lui m-au imputernicit pe mine sa le reprezint interesele. Ei aveau dreptul sa ceara dosarul. Ceea ce s-a intamplat cu iubitul nostru Dumitru Tinu nu a fost un accident de circulatie. De ce acum? Pentru ca maine tatal meu ar fi implinit 66 de ani. Am facut acest lucru pentru memoria lui si, pentru ca e nedrept ce s-a intamplat cu el, o sa ma lupt sa aflam adevarul. Pentru ca apropierea dintre mine si sora tatalui meu s-a facut tarziu. Dansii m-au contactat pe mine si discutand am constatat ca avem aceeasi nelamurire si durere in suflet.

Ati luat dosarul, l-ati studiat. Ati apelat si la specialisti?
A.I.: Sigur, dar lucrurile sunt atat de clare, incat nu trebuie sa lucram la chichite procedurale, cum se obisnuieste in ziua de azi. Lucrurile sunt atat de clare: nu este sange in masina, nu la fata locului, dar tatal meu nu avea sange in organism. La autopsie abia au putut sa-i scoata doua flacoane cu sange, jumatate de litru maxim. Un om are patru litri de sange, unde s-au dus trei litri si jumatate?

Ce alte neconcordante ati mai sesizat?
A.I.: Tatal meu nu prezenta pe corp cioburi de sticla. Era obligatoriu sa aiba in cap, in par, pe pulovar, daca el a fost proiectat asa cum s-a stabilit. Pulovarul cu care era imbracat tata era cu cel putin trei numere mai mare si nici nu era stitul lui sa poarte cu fermoar la gat. Praful alb depistat in masina, si in fata, si in spate. Nu s-a cercetat de unde provine, poate ar fi dus la descoperirea locului real al mortii.

Ce ipoteza aveti in calcul?
A.I.: El a murit in alta parte. Si asta rezulta si din alte probe. A fost imbracat in graba cu niste haine care nu erau ale lui si transportat acolo. Probabil ca l-au suit in masina dintr-un garaj sau incapere neterminata, unde era var, si l-au dus in padurea de la Romanesti. De aia nu e sange in masina.

Pe cine banuiti?
A.I.: Daca cititi printre randuri o sa va dati seama.

Aveti un cerc de suspecti?
A.I.: Da, doua. Una-doua persoane. Dar poate fi si altcineva. Organele abilitate sunt obligate sa cerceteze.

De ce ar fi vrut cineva sa-l omoare, care ar fi putut fi mobilul?
A.I.: Clar: mobilul nu a fost talharia. Dar e o intrebare grea si daca as raspunde as sugera pe cine cred eu. Nu raspund la intrebarea asta.

Nu ne spuneti totusi pe cine banuiti? Cine ar fi vrut sa-l omoare pe Dumitru Tinu?
A.I.: Un om extrem de important sau care a devenit foarte important dupa moartea tatalui meu

Nume!
A.I.: Am spus tipologia criminalului. Ca profil, un om cu sange rece care avea interes ca tatal meu sa moara. Clar un interes personal, direct. Daca avea interes sa distruga ziarul, nu-l omora pe tata, ci arunca in aer redactia.

Ai spus ca prima oara, ancheta s-a facut sub presiuni. De ce crezi ca acum se va merge pana la capat?
A.I.: Ancheta s-a facut de mantuiala la ordin. Eu nu pornesc de la premisa ca politistul si procurorul sunt idioti. E clar ca cineva le-a spus: pana aici! Dar au trecut patru ani, s-a schimbat puterea si oamenii de acolo. Clar nu mai e aceeasi lume, nici aceeasi mentalitate. Cred ca ancheta nu mai poate fi influentata.

Cititi aici Cererea de redeschidere anchetei in cazul Dumitru Tinu
×
Subiecte în articol: observator sănge tinu dumitru tinu