x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazurile Caracal și Galați, consecințele încadrărilor directe în Poliție

Cazurile Caracal și Galați, consecințele încadrărilor directe în Poliție

de Diana Scarlat    |    06 Aug 2019   •   10:30
Cazurile Caracal și Galați, consecințele încadrărilor directe în Poliție

Lipsa de profesionalism a polițiștilor, demonstrată în ultimele două săptămâni, atât în cazul criminalului în serie de la Caracal, cât și în cazul fetei violate ieri, la Galați, este consecința încadrărilor directe în Poliția Română, din ultimii ani. Deși sindicatele polițiștilor au cerut, în mod repetat, să nu se mai permită încadrarea directă, chiar dacă deficitul de personal ajunsese la 30.000 de cadre în sistem, miniștrii de Interne nu au ținut cont de pericolele care astăzi se pot observa aproape zilnic, în întreaga țară. Cursurile de scurtă durată nu dau rezultate pentru cei care au ajuns în Poliție fără pregătirea profesională necesară. Sistemul este viciat și în DGASPC, unde directorii sunt numiți politic.

 

O scenă groaznică a fost filmată, ieri, la Galați: fată de 14 ani, plină de sânge pe picioare, cerea ajutor unui echipaj de poliție, dar agenții nici măcar nu s-au dat jos din mașină. Fata este internată într-un centru de plasament, însă nu a fugit, ci a primit bilet de voie, pentru a se întâlni cu iubitul ei, conform declarațiilor directorului adjunct al DGASPC Galaţi, Ciprian Groza, deși este vorba de un copil de numai 14 ani. „A plecat în învoire, în oraş, şi a ajuns la prietenul ei, unde a întreţinut relaţii sexuale, după care a urmat acea hemoragie, pentru care a fost internată în spital. Fata a povestit că este prietenul ei, a mai avut întâlniri cu acesta. Este un copil de 15 ani. S-au întâlnit la el acasă. Din relatările ei, nu a fost agresată, a fost consiliată psihologic şi susţine că este prietenul ei, că o iubeşte. Nu este vorba de un viol la acest moment, a fost cu consimţământul ei”, a declarat, presei, directorul adjunct al DGASPC Galați.

Practic, acesta demonstrează că nu cunoaște prevederile Codului Penal și nu și-a pus niciodată întrebări în legătură cu actele sexuale în care sunt implicați minorii din centrele de plasament, pe care le consideră ceva normal.

Însă șeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Galaţi, Mihai Polinschi, nu vorbește despre un act sexual consimțit. „A fost transportată la Spitalul Judeţean Galaţi, pentru serviciul de obstretică-ginecologie, fata fiind în şoc hemoragic. În timpul transportului, asistenta noastră a reuşit cu greu să scoată nişte amănunte din care reieşea că fata ar fi fost violată, de o persoană cunoscută”, a precizat șeful Ambulanței Galați.

 

Rezultatele celor mai proaste decizii politice

Polițiștii care nu au coborât din mașină sunt cercetați disciplinar. Chiar dacă cei doi agenţi ar fi dați afară din sistem, mai au câteva mii de colegi la fel de incompetenți, ajunși în Poliția Română în urma încadrărilor directe.

În anul 2006, tot după o perioadă de încadrări directe, s-au găsit printre „proaspeții” polițiști două prostituate și doi hoți. De atunci, polițiștii s-au opus de fiecare dată metodei încadrării directe, însă miniștrii care au luat aceste decizii nu au ținut cont de consecințe. Deficitul de personal enorm, de circa 30.000 de oameni, în întregul sistem, s-a accentuat după tăierile de posturi, sporuri și de salarii din 2010, la care s-a adăugat schimbarea legislației în privința pensionării. La deficitul deja existent acum trei ani, s-a adăugat încă pe atât, în urma pensionărilor. În locul lor au putut intra oameni fără niciun fel de pregătire și chiar fără abilitățile necesare.

 

Dacă actul sexual a fost cu un alt minor, făptuitorul acesta este protejat de lege, astfel încât ar putea primi cel mult șase luni de închisoare, sau se vor lua „măsuri educative”.

 

 

×
Subiecte în articol: caz caracal caz galati politie