x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CCR mai dă o lovitură. Legea privind securitatea cibernetică a fost declarată neconsituţională

CCR mai dă o lovitură. Legea privind securitatea cibernetică a fost declarată neconsituţională

de Gabriela Antoniu    |    21 Ian 2015   •   14:16
CCR mai dă o lovitură. Legea privind securitatea cibernetică a fost declarată neconsituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a mai dat ieri o lovitură susţinătorilor legilor de tip Big-Brother. Magistraţii CCR au declarat neconstituţională Legea privind securitatea cibernetică, atacată anul trecut de liberali la Curte. Iar motivele pentru care CCR a luat o asemenea decizie sunt îngrijorătoare: încălcarea prevederilor constituţionale privind principiul statului de drept, viaţa intimă şi familială, secretul corespondenţei, accesul liber la justiţie, restrângerea unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti. 

"Curtea a constatat încălcarea dispoziţiilor constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3), (4) şi (5) referitoare la principiul statului de drept, principiul separaţiei puterilor în stat, respectiv principiul legalităţii, în art. 21 alin.(1) şi (3) referitor la accesul liber la justiţie şi dreptul la un proces echitabil, în art.26 privind viaţa intimă, familială şi privată şi în art. 28 referitor la secretul corespondenţei, din perspectiva lipsei garanţiilor necesare respectării acestor drepturi, precum şi în art. 53 privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi", precizează CCR într-un comunicat.

Conform sursei citate, legea respinsă de CCR conţine mai multe prevederi neconstituţionale. Printre acestea se numără definirea noţiunii de “deţinători de infrastructuri cibernetice”, desemnarea Serviciului Român de Informaţii ca autoritate naţională în domeniul securităţii cibernetice, lipsa garanţiilor legale (autorizarea de către o instanţă judecătorească) aferente respectării obligaţiei deţinătorilor de infrastructuri cibernetice de a permite accesul reprezentanţilor autorităţilor competenţe la datele deţinute, relevante în contextul solicitării , lipsa reglementării prin lege a criteriilor în funcţie de care se realizează selecţia infrastructurilor cibernetice de interes naţional, cât şi a modalităţii prin care se stabilesc acestea, autoritatea care efectuează auditarea de securitate cibernetică, lipsa reglementării prin lege a circumstanţelor în care este necesară notificarea, precum şi a conţinutului acesteia, lipsa consacrării legale a controlului judecătoresc cu privire la actele administrative emise de autorităţile competenţe şi care sunt susceptibile a prejudicia drepturi sau interese legitime.

Lista continuă cu lipsa predictibilităţii normelor referitoare la procedurile de monitorizare şi control, respectiv a celor privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, lipsa garanţiilor legale (autorizarea de către o instanţă judecătorească) aferente respectării obligaţiei deţinătorilor de infrastructuri cibernetice de a permite autorităţilor competenţe să efectueze inspecţii, inclusiv inopinate, la orice instalaţie, incintă sau infrastructură. În plus, conform CCR, întregul act normativ suferă de deficienţe sub aspectul respectării normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, precum şi sub aspectul respectării procedurii legislative prin lipsa avizului CSAT, elemente de natură a determina încălcarea prevederilor constituţionale. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului. Anul trecut, CCR a declarat neconstituţionale şi Legea privind retenţia datelor (Big Brother) şi Legea cartelelor preplătite, arătând că ingerinţa în drepturile fundamentale privind viaţa intimă, familială şi privată, secretul corespondenţei şi libertatea de exprimare este de o mare amploare şi invocând lipsa unor garanţii care să asigure confidenţialitatea datelor personale.

×
Subiecte în articol: legea securitatii ciberbetice