x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce înseamnă "rom" şi "ţigan" în noul DEX. Vezi care alte 30 de cuvinte au fost modificate

Ce înseamnă "rom" şi "ţigan" în noul DEX. Vezi care alte 30 de cuvinte au fost modificate

25 Apr 2012   •   16:09
Ce înseamnă "rom" şi "ţigan" în noul DEX. Vezi care alte 30 de cuvinte au fost modificate

Definitiile cuvintelor "rom" si "tigan" au fost modificate in noua editie a Dictionarului Explicativ al Limbii Romane (DEX), iar prin aceasta revizuire s-a facut un pas catre normalitate si corectitudine, se arata intr-un comunicat de presa al Agentiei de Dezvoltare Comunitara "Impreuna", citat de Mediafax.

Potrivit aceleiasi surse, directorul Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti" al Academiei Romane, Marius Sala, a precizat ca la inceputul acestui an a fost tiparit un nou tiraj al DEX, in care au fost facute o serie de modificari, negociate cu reprezentantii comunitatii rome, in urma doleantelor acestora. El nu a precizat in mod concret care sunt modificarile aduse. Insa, Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna" spune ca in noul tiraj al DEX au fost revizuite definitiile a 30 de cuvinte care fac trimitere directa sau indirecta la minoritatea romilor.
Noua definitie a substantivului "rom" este urmatoarea: "termen prin care se autoidentifica membrii unui grup etnic originar din India si raspandit mai ales in Sudul si Estul Europei, inlocuind denumirea de tigan, considerata peiorativa", potrivit comunicatului citat.

De asemenea, in editia noua a DEX au fost modificate cuvintele: "balaoaches", "baragladina", "bulibasa", "chivuta", "corturar", "faraon", "gitana", "jude", "laie", "laiet", "lingurar", "puradel", "rom", "rudar", "salas", "tigan", "tiganas", "tiganatic", "tigancusa", "tigancuta", "tiganeala", "tiganel", "tiganesc", "tiganeste", "tiganie", "tiganime", "tiganos", "tiganus", "ursar", astfel incat caracterul deseori peiorativ al acestor cuvinte sa fie clar adus la cunostinta cititorului, mai precizeaza reprezentantii agentiei.

Mediafax



×