x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce le pregăteşte Poliţia Rutieră celor 18.000 de şoferi români care au maşini înmatriculate în Bulgaria

Ce le pregăteşte Poliţia Rutieră celor 18.000 de şoferi români care au maşini înmatriculate în Bulgaria

de Mara Raducanu    |    14 Iul 2011   •   15:22

Directia Politiei Rutiere intentioneaza sa elaboreze un proiect de lege prin care sa reglementeze folosirea de catre cetatenii romani a masinilor inmatriculate in Bulgaria. Mai exact, strategia gandita este urmatoarea: nici o masina inmatriculata in Bulgaria nu va mai putea sa circule in Romania mai mult de 90 de zile intr-un an.

Dupa aceasta perioada, autoturismele vor trebui inmatriculate obligatoriu in tara noastra. Schimbarile gandite vin ca urmare a numarului mare de masini inmatriculate in Bulgaria, autoturisme cu care circula unii dintre soferii romani. Potrivit estimarilor Politiei Rutiere, la ora actuala 18.791 de autoturisme sunt inmatriculate la vecinii nostri, soferii romani preferand aceasta optiune din cauza taxei de poluare extrem de ridicata in Romania. "Deocamdata, nu facem altceva decat sa cautam solutii legale pentru limitarea circulatiei in Romania a autoturismelor inmatriculate in alte state si intrate in posesia cetatenilor romani. SI nu ne referim aici doar la Bulgaria. Dar repet, deoacamdata, totul este la stadiul de discutii', a declarat pentru Jurnalul National, Lucian Dinita, seful Directiei Rutiere.

Pentru romani, inmatricularea autoturismelor in Bulgaria pare sa fie solutia cea mai simpla, atat din punct de vedere al birocratiei cat si din punct de vedere financiar. Si, cum taxele din tara noastra sunt foarte mari, multi dintre romanii care si-au cumparat masini in ultima perioada au preferat sa profite de "chilipirul' de la vecinii nostri si sa-si inmatriculeze masina la ei. Acolo unde, potrivit cunoscatorilor, taxele sunt de zece ori mai mici de cat la noi. Exemplu: pentru un autoturism pretul este de 500-550 de euro, iar pentru o autoutilitara de 600 de euro.

Potrivit unor surse din politie, schimbarea ar fi dorita si din cauza faptului ca autoturismele cu numere bulgaresti sunt foarte greu de identificat in cazul in care sunt implicate in accidente rutiere, fiind dificil de verificat asigurarea masinii respective."Proiectul nu are sorti de izbanda, intrucat nu se se respecta prevederile Legislatiei Europene in privinta liberei circulatii a persoanei care spune ca nu ma poate opri nimeni sa trec granita daca sunt un cetatean de buna credinta. Si, mai mult, din cate stiu eu, ca tot am vorbit atat despre aderarea la spatiul Schengen, exista si la noi sistemul SIS prin care se pot obtine date despre masinile inmatriculate in alte tari. Si, daca ma intrebati pe mine este si o discriminare sa ne referim mai mult la Bulgaria. De ce sa separam Bulgaria de restul statelor?', a declarat pentru ziarul nostru o sursa din cadrul Directiei Inmatriculari Permise.

×