x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce păţesc şoferii care iau în maşină autostopişti. Proiectul “STOP IA-MĂ NENE”, din nou în dezbatere publică

Ce păţesc şoferii care iau în maşină autostopişti. Proiectul “STOP IA-MĂ NENE”, din nou în dezbatere publică

de Mara Raducanu    |    24 Iul 2014   •   16:44
Ce păţesc  şoferii care iau în maşină autostopişti. Proiectul “STOP IA-MĂ NENE”, din nou în dezbatere publică
Sursa foto: Thinkstock

Potrivit unui proiect de OUG iniţiat de Ministerul Transporturilor şi postat, pentru a doua oară în dezbatere publică pe transparenţă decizională, şoferii care transportă persoane “la ocazie”, fără autorizaţie, vor fi arşi la buzunar. Mai exact, se vor alege cu amenzi între 1.000 - 5.000 lei. Acelaşi document a mai fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor în decembrie 2013, însă nici până acum nu a fost aprobat.

Mai exact, persoanele fizice sau juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism, iar acel transport nu este realizat în regim de taxi sau în regim de închiriere de către transportatori autorizati. Concret, şoferii care vor transporta autostopişti ar putea primi o amendă de până la 5000 lei.

De ce adio autostop?
Potrivit proiectului de ordonanţă, practica autostopului “afectează profund activitatea întreprinderilor autorizate şi mediul concurenţial, având un impact negativ inclusiv asupra bugetului de stat”. Proiectul nu prevede, însă, şi modul concret în care va fi controlată această activitate.

Ce spune legea
Potrivit legii, serviciile de transport public local în regim de taxi sau în regim de închiriere fac parte din sfera serviciilor comunitare de utilitate publică, se desfăşoară sub controlul, conducerea sau coordonarea autorităţilor administraţiei publice locale şi se efectuează numai de către transportatori autorizaţi. “Cu toate acestea, în ultima perioadă de timp se constată existenţa unor practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare măsură atât transportul local cât şi transportul judeţean de persoane, aceste practici ilicite determinând efecte negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate, cât şi asupra siguranţei circulaţiei rutiere. De asemenea, aceste practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor pune în dificultate asigurarea unui mediu concurenţial corect pe piaţa transportului rutier de persoane”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Astfel, potrivit proiectului de OUG, de amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 5.000 lei sunt pasibile şi persoanele fizice sau juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism, fără respectarea prevederilor articolului 7, care prevede că transportul în regim de taxi sau de închiriere se poate executa numai de transportatori autorizaţi.

×