x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce pensie are Ion Iliescu. Fostul președinte a împlinit anul acesta 93 de ani

Ce pensie are Ion Iliescu. Fostul președinte a împlinit anul acesta 93 de ani

de Redacția Jurnalul    |    10 Dec 2023   •   08:20
Ce pensie are Ion Iliescu. Fostul președinte a împlinit anul acesta 93 de ani
Sursa foto: Hepta

Pensia fostului preşedinte Ion Iliescu, primul președinte post-comunist al României, este un subiect dezbătut mult, care stârneşte interes, dar şi controverse.

Ion Iliescu s-a născut pe 3 martie 1930, în Olteniţa. A debutat de tânăr în activitatea politică în cadrul Partidului Comunist, prim-secretar al UTC, membru în CC al PCR şi în Marea Adunarea Naţională, ministru. Ulterior, a fost exclus din viaţa politică, nefiind de acord cu unele decizii luate în forumul central de partid.

Potrivit DC News, figura sa politică a reapărut în timpul evenimentelor din decembrie 1989. A fost ales preşedinte al CFSN, apoi al CPUN, organisme menite să asigure provizoriu conducerea statului până la formarea instituţiilor rezultate din alegeri. A fost ales de trei ori preşedinte al României.

Este una dintre cele mai controversate figuri ale vieţii politice după 1989 din cauza numeroaselor convulsii sociale care au marcat tranziţia României spre regimul democratic.

Ce pensie are Ion Iliescu?

Ion Iliescu beneficiază de un venit compus din pensia de bază, la care se adaugă o indemnizație pentru funcția de președinte. Prin urmare, suma totală pe care o primește este de 9.247 de lei, constând în 3.916 lei din pensie și încă 5.331 de lei din indemnizația pentru funcția menționată. Acest venit echivalează aproximativ cu 2.000 de euro.

De asemenea, președintele deține, în București, un apartament cu o suprafață de 156 de metri pătrați, cumpărat în anul 1996.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, recent, începerea judecării pe fond în dosarul 'Revoluţiei', în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii, însă decizia nu este definitivă.

După mai multe amânări, instanţa a respins toate excepţiile şi cererile ridicate de avocaţii lui Ion Iliescu, fiind constatată legalitatea rechizitoriului întocmit de procurori.

 

×
Subiecte în articol: ion iliescu pensie