x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CE permite Spaniei să ne închidă uşa-n nas

CE permite Spaniei să ne închidă uşa-n nas

de Eliza Popa    |    10 Aug 2011   •   21:00
CE permite Spaniei să ne închidă uşa-n nas

E oficial! Comisia Europeana a decis ieri sa accepte solicitarea facuta de Guvernul de la Madrid ca accesul romanilor pe piata spaniola a muncii sa fie restrictionat pana la 31 decembrie 2012. Decizia, care se va aplica activitatilor din toate sectoarele si regiunile, este motivata de situatia economica grea existenta in Spania, unde somajul a atins cote alarmante, dar nu va afecta romanii aflati deja la munca in Spania.

"Ca urmare a unei cereri din par­tea autoritatilor spaniole din data de 28 iulie 2011, Comisia Europeana a aprobat cererea Spaniei de a res­trictiona piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor per­turbari grave pe piata fortei de mun­ca. Spania a fost puternic lovita de criza. O scadere fara precedent a PIB-ului (-3,9 % intre 2008 si 2010) a condus la cel mai ridicat nivel al so­ma­jului din UE, de peste 20% incepand cu luna mai 2010. Cresterea continua a numarului rezidentilor ro­mani in Spania si nivelul ridicat al so­majului acestora au avut un impact asupra capacitatii Spaniei de a absorbi noi fluxuri de lucratori", se mo­tiveaza intr-un comunicat al comisiei.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a insistat asupra conditiilor din Spania, care au motivat aceasta decizie, in conditiile in care, spune oficialul, Spania a avut in permanenta o politica foarte deschisa fata de lucratorii din alte tari, inclusiv fata de cei din noile state membre, fapt pe care comisia l-a apreciat dintotdeauna. Astfel, solicitarea Spaniei are la baza prevederi din Tratatul de Aderare care permit reinstituirea de masuri restrictive temporare in astfel de cazuri.

Comisarul european cere Romaniei eforturi mai mari pentru a spori posibilitatile de ocupare a fortei de munca si recomanda sa foloseasca mai bine fondurile structurale ale UE. Analiza efectuata de comisie a stabilit ca cetatenii romani care traiesc in Spania sunt puternic afectati de somaj, 30% dintre acestia fiind someri. 191.400 de cetateni romani care au lucrat in Spania au fost someri in primul trimestru al anului 2011, acesta fiind numarul de someri cel mai ridicat dupa cel al resortisantilor spanioli. Cu trei ani mai inainte, acest numar a fost de numai 80.100.

In aceeasi perioada, numarul angajatilor romani a scazut cu aproape 24%. In ciuda unei dimi­nuari a numarului resortisantilor romani care au venit sa lucreze in Spania in ultimii ani, afluxul ramane la un nivel ridicat, probabil din cauza recesiunii economice. Numarul resortisantilor romani cu resedinta permanenta in Spania a crescut de la 388.000 la 1 ianuarie 2006 la 823.000 la 1 ianuarie 2010.

O sansa pentru Romania totusi mai exista, caci decizia comisiei poate fi anulata printr-o hotarare a Consi­liului UE, dar pentru aceasta este necesar un vot adoptat cu majoritate calificata. O informare primita de la MAE sugereaza posibilitatea unei solicitarii catre Consi­liul UE de a adopta o astfel de hotarare. Termenul in care autoritatile romane pot decide este de doua saptamani.

In conditiile actuale, vizita mi­ni­strului Muncii, Sebastian Lazaroiu, in Spania nu a reusit sa aduca absolut nimic romanilor, cu exceptia unei linii telefonice gratuite la care romanii se pot informa. Opozitia liberala a taxat ca atare vizita lui Lazaroiu in Spania, catalogand-o drept una cu scop turistic. "Decizia adoptata astazi de CE, prin care aproba solicitarea Spaniei de a restrictiona accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca pana la data de 31 decembrie 2012, demonstreaza, inca o data, ine­fi­cienta actualei guvernari si slaba in­fluenta pe care autoritatile romane o au in UE. PNL constata, in urma acestei hotarari, ca vizita ministrului Muncii, Sebastian Lazaroiu (foto), in Spa­nia, la sfarsitul lunii iulie, poate fi bifata la capitolul deplasari in scop turistic, deoarece nu a avut un rezultat pozitiv", comenteaza liberalii.

×