Luna febriarie a adus scumpiri atât la produsele alimentare şi nealimentare, cât şi la servicii, arată datele Institutului Naţional de Statistică, ce relevă, însă, şi o ieftinire cu 0,01% la o categorie de produse.
Astfel, cartofii, fasolea boabe şi alte legume şi conserve de legume, dar şi cărţile, ziarele, revistele şi combustibilii s-au scumpit cel mai mult în februarie 2013, comparativ cu luna precedentă, conform datelor INS informează agerpres.ro.
În februarie, faţă de ianuarie 2013, preţurile produselor alimentare au crescut, în medie, cu 0,42%. Cele mai importante majorări de preţuri s-au înregistrat la cartofi - plus 3,98%, fasole boabe şi alte leguminoase - plus 2,98%, alte legume şi conserve din legume - plus 2,33% şi fructe proaspete - plus 1,13%.
În ceea ce priveşte preţurile produselor nealimentare, care au crescut în februarie cu 0,42%, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la cărţi, ziare şi reviste - plus 2,48% şi combustibili - plus 1,31%. Singura scădere de preţuri, foarte mică, a fost înregistrată de încălţămintea din piele - minus 0,01%.
Scăderi de preţuri s-au consemnat şi la ulei comestibil - minus 0,69%, miere de albine - minus 0,3%, lapte de vacă - minus 0,16%, zahăr - minus 0,11%, citrice şi alte fructe meridionale - minus 0,05%, conserve din carne - minus 0,01%.
Tarifele serviciilor au înregistrat, pe total, o creştere cu 0,22%. Serviciile pentru îngrijire medicală şi cele pentru igienă şi cosmetică s-au scumpit cel mai mult, cu 0,35%, respectiv cu 0,32%.