x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CE a publicat raportul de monitorizare a reducerii poluării: Obiectivele pentru 2030, realizabile

CE a publicat raportul de monitorizare a reducerii poluării: Obiectivele pentru 2030, realizabile

de Redacția Jurnalul    |    09 Dec 2022   •   22:00
CE a publicat raportul de monitorizare a reducerii poluării: Obiectivele pentru 2030, realizabile

Obiectivele pentru 2030 sunt realizabile, dar sunt necesare acțiuni mai ferme, arată Comisia Europeană după publicarea primul raport de monitorizare privind reducerea la zero a poluării.

Comisia a publicat primul raport prospectiv și de monitorizare privind reducerea la zero a poluării și raportul legat de cea de A treia evaluare prospectivă privind aerul curat.

Rapoartele arată că politicile UE au contribuit la reducerea poluării aerului, precum și a poluării cu pesticide.

Potrivit unui comunicat al CE, progresele înregistrate în direcția atingerii celor șase obiective privind „reducerea la zero a poluării” sunt inegale. Poluarea cauzată de pesticide, antimicrobiene și deșeuri marine este în scădere. Nu s-au înregistrat multe progrese în ceea ce privește poluarea cauzată de zgomot, nutrienți și deșeuri.

Pe de altă parte, ratele în general ridicate de respectare a standardelor UE privind poluarea apei potabile și a apei pentru scăldat sunt încurajatoare. Pentru 2030, majoritatea obiectivelor pot fi realizate dacă se depun eforturi suplimentare, arată reprezentanții Comisiei.

„Cu toate acestea, nivelurile de poluare actuale sunt în continuare mult prea ridicate: în fiecare an, peste 10 % din decesele premature din UE sunt încă legate de poluarea mediului. Acest lucru este cauzat în principal de poluarea aerului, dar și de poluarea fonică și de expunerea la substanțe chimice, care este posibil să fie subestimată. În mod similar, poluarea este dăunătoare pentru biodiversitate. Există diferențe semnificative între statele membre, unde se înregistrează niveluri de decese premature de aproximativ 5-6 % în nordul Europei și de 12-14 % în sudul și estul Europei”, se arată în comunicat.

Comisia anunță că a realizat deja sau a avansat cu privire la toate cele 33 de acțiuni anunțate în Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării din 2021. Pentru ca acestea să aibă un impact, raportul pledează pentru aprobarea rapidă și adoptarea propunerilor legislative menite să reducă poluarea nocivă, precum și pentru o mai bună punere în aplicare a celor existente la nivel local, național și transfrontalier. În special, potrivit raportului, dacă UE pune în aplicare toate măsurile relevante propuse de Comisie, numărul deceselor premature cauzate de poluarea aerului ar scădea cu peste 70 % în 2030 comparativ cu 2005, beneficiile măsurilor privind aerul curat depășind costurile aferente și conducând la creșteri globale ale PIB-ului. Raportul subliniază, de asemenea, importanța promovării inițiativelor mondiale și a sprijinirii țărilor terțe în eforturile lor de reducere a poluării.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ce raport poluare