x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce şanse are România să suplinească din exporturile de ulei ale Ucrainei

Ce şanse are România să suplinească din exporturile de ulei ale Ucrainei

12 Mar 2022   •   13:00
Ce şanse are România să suplinească din exporturile de ulei ale Ucrainei

Ce şanse are România, cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE, să suplinească din exporturile de ulei ale Ucrainei, când vestul începe să dea ulei cu raţia? „Procesarea este singurul răspuns“.

La suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui şi la producţie, România se situează pe primul loc în UE, înaintea Franţei, scrie ZF.

România a fost în perioada 2016-2020 cel mai mare exportator de seminţe de floarea-soarelui din UE. Dacă toată cantitatea de seminţe ar fi procesată local, România ar juca un rol important şi pe piaţa europeană a uleiului vegetal.

În Spania, unele dintre cele mai mari reţele de magazine de comerţ modern au început să raţioneze vânzările de ulei de floarea-soarelui din cauza conflictului din Ucraina, scrie presa spaniolă. Ce şanse are România, cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, să în­lo­cuiască Rusia şi Ucraina pe pieţele externe?

„Este posibil ca suprafeţele însă­mânţate cu floarea-soarelui în acest an să crească, pentru că în multe zone din ţară este secetă, iar grâul şi rapiţa nu arată bine şi unii fermieri întorc cultura de grâu, plantând floarea-soarelui. Astfel, datorită producţiei mai mari, probabil că şi fabricile de ulei vor intensifica procesarea seminţelor de floarea-soarelui în acest an“, spune Alina Creţu, director executiv, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR), formată din mai mulţi producători de cereale.

Anual, România cultivă o su­pra­faţă de 1,2-1,3 milioane de hectare cu floarea-soa­relui, iar producţia realizată se ridică la 3-3,5 mi­lioane de tone (excepţie fiind anul 2020, când pro­ducţia a fost de 2,4 milioane de tone din cauza secetei), conform datelor statis­tice naţionale.

La supra­faţa culti­vată şi pro­ducţie, România se situează pe primul loc în UE, înaintea Franţei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ulei