x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce spune Ludovic Orban despre măsurile de protecție împotriva COVID-19

Ce spune Ludovic Orban despre măsurile de protecție împotriva COVID-19

29 Iul 2020   •   11:46
Ce spune Ludovic Orban despre măsurile de protecție împotriva COVID-19
Sursa foto: Lucian Alecu

Executivul va analiza propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) de închidere a teraselor pe timpul nopții, între orele 23.00 - 6.00, în întreaga țară, după  cum a precizat premierul Ludovic Orban. 

"Analizăm dacă o aplicăm la nivelul întregii ţări sau o aplicăm numai la nivelul zonelor, de exemplu, la mare, în judeţe unde există un nivel de răspândire mai larg, asta analizăm. E o măsură care este legată de limitarea persoanelor care sunt servite la numărul de locuri aflate pe scaune, pe terase, tocmai pentru a evita aglomeraţiile pe terase", a spus Orban.

CNSU a aprobat, ieri, Hotărârea nr. 37 prin care propune ca programul teraselor şi al sălilor de jocuri de noroc să fie interzis în intervalul orar 23,00 - 06,00.

Orban s-a referit și la obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate din aer liber. 

"Poate fi la târguri, de exemplu, sau în anumite pieţe unde nu există distanţe foarte mari, de asemenea se poate impune pe faleză. De exemplu, am primit sesizări din partea prefectului de Galaţi, pe faleză este furnicar literalmente şi este aproape imposibil să te protejezi din cauza numărului foarte mare de persoane care sunt pe faleză. Deci, există locuri în aer liber în care nu se poate evita aglomeraţia şi, aici, specialiştii au venit cu propunerea să stabilim obligativitatea portului măştii în anumite locuri, staţii de aşteptare de exemplu. Gândiţi-vă că sunt fabrici în care se iese de la program şi se aşteaptă transportul, de multe ori ei se bulucesc acolo, stau unul lângă altul şi le este foarte greu să păstreze distanţa", a precizat prim-ministrul.

Premierul a subliniat faptul că masca reduce semnificativ riscul de infectare cu COVID-19.

"Măsurile urmează, nu să le adoptăm la nivel naţional, vom stabili în cadrul hotărârii de guvern posibilitatea ca în judeţe, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, să dispună astfel de măsuri, justificate, argumentate, posibil şi cu avizul DSP care evaluează riscul epidemiologic".

În privinţa distanţării fizice pe plajă, Orban spune că excepția este valabilă doar pentru familii, respectiv părinți cu copii sau bunici cu copii. În caz contrar, turiștii vor fi amendați.

Guvernul se reuneşte, astăzi, în şedinţă pentru a discuta recomandările CNSU.

 

×